Slovenija
100 ogledov

Obrok gre lahko gor tudi za tretjino

V normalnih razmerah se v obdobju zviševanja euribora zvišujejo tudi fiksne obre Žurnal24 main
Začetek rasti. 
Euribor se je že podvojil, vendar bo še rasel. Grozeče. 
Obrok posojila s spremenljivo obrestno mero bi lahko zrasel tudi za tretjino.

“Trimesečni euribor je v enem letu strmo zrasel z 0,7 na 1,4 odstotka. Z zgodovinskega vidika pa je še vedno pod normalno ravnjo. Pričakovati kaj drugega kot rast bi bilo iluzorno,” ocenjuje ekonomist Igor Masten. 
“Tveganje inflacije je precejšnje, šibko gospodarsko okrevanje je na poti,” pojasnjuje.

1,42 odstotka trenutno znaša trimesečni euribor. Lani ob tem času je bil pol manjši, in sicer 0,68 odstotka.

“V zadnjih 11 letih je euribor dvakrat presegel pet odstotkov, vendar pa je v povprečju v tem obdobju znašal med tri in 3,5 odstotka,” pojasnjuje Nina Knavs iz banke UniCredit.

Informativni izračun na eni od spletnih strani bank pokaže, da bi obrok za 70 tisoč evrov posojila ob predpostavki, da se euribor zviša za štiri odstotne točke, s 507 evrov poskočil za skoraj tretjino na 657 evrov.

Kaj lahko pričakujemo
“Do konca leta je pričakovati dvoodstotno obrestno mero,” meni Masten, na enako višino euribora do konca leta pa opozarjajo tudi v Gorenjski banki. V naslednjih 15 letih finančni trgi pričakujejo najvišji, šestmesečni euribor pri okrog 4,5 odstotka, ugotavljajo v Abanki. V NLB pa opozarjajo, da omejitev višine euribora ne obstaja.

Fiksne obresti v izložbi
Abanka. 6,3 odstotka (akcijska ponudba do konca junija)  

Gorenjska banka. 6,7 odstotka  

NLB. 6,15 odstotka (vezati je treba življenjsko zavarovanje pri NLB Vita v korist NLB)  

NKBM. 6,5 odstotka (posojila s fiksno obrestno mero ponujajo za največ deset in ne 15 let)

SKB. 6,3 odstotka fiksne obrestne mere za 70 tisoč evrov na 15 let

Zaščita ena: rezerva
V SKB banki priporočajo, da se kreditojemalci ne zakreditirajo do maksimalno dovoljene višine obroka, ampak si pustijo nekaj rezerve. “Pri večjih posojilih bo to na primer 200, pri manjših pa sto evrov,” svetuje Zlatko Jamnik, direktor marketinga.

Zaščita dva: fiksne obresti
Za fiksno obrestno mero se odloča malo posojilojemalcev. V NLB je pri novo odobrenih stanovanjskih posojilih le desetina takih s fiksno obrestno mero, v Gorenjski banki pa jih je bilo lani le dva odstotka. “Za posojila s fiksno obrestno mero je manj interesa, saj je obrok takrat, ko se sklepa pogodba, po navadi višji, kot če bi vzel posojilo s spremenljivo obrestno mero,” pojasnjujejo v banki UniCredit, kjer posojil s fiksno obrestno mero sicer za zdaj ne ponujajo.

Fiksne obrestne mere za 15-letno posojilo v višini 17 tisoč evrov so od šest- do sedemodstotne. Po informativnem izračunu s spletne strani SKB banke bi obrok za tako posojilo s fiksno obrestno mero znašal 602 evra, z spremenljivo pa ob trenutnem nizkem euriboru 519 evrov, kar je 83 evrov manj. Če se euribor zviša za 2,4 odstotne točke, pa bo obrok spremenljivega posojila višji od fiksnega.

Alternativne zaščite varovanja pred dvigom obresti
Banka Koper ponuja posojilo, ki ima sicer spremenljivo obrestno mero, ki pa je navzgor omejena; tržijo ga pod imenom Kredit pod streho. Pri 15-letnem posojilu skupna obrestna mera ne glede na višino euribora ne preseže 6,75 odstotka. Cena tega zavarovanja pa je višji pribitek na trimesečni euribor. Pri kreditih, kjer skupna obrestna mera ni omejena, je pribitek od 1,9 do 2,5 odstotne točke, v primeru Kredita pod streho pa je 2,99 odstotne točke. 

Volksbank ponuja nakup obrestne kapice. S plačilom 7,74 odstotka zneska se lahko za deset let zavaruješ pred dvigom euribora nad 3,9 odstotka. Pri 70 tisoč evrih posojila je to 5.418 evrov ali 541 evrov na leto. Če je euribor višji od 3,9 odstotka, vam izplačajo razliko, vendar je treba od izplačanega zneska plačati 20-odsotni davek, saj gre za dobiček na izvedeni finančni instrument. Možno je tudi ščitenje za dvig euribora nad 3,4 odstotka za pet let. Cena je 4,28 odstotka zneska posojila. 

V NKBM menijo, da je tak način ščitenja uporaben predvsem za velika podjetja. Po neuradnih informacijah iz ene od bank pa se obrestne kapice za podjetja trenutno prodajajo kot vroče žemljice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.