Slovenija
45 ogledov

Obrtniki danes na bankomatih

Na OZS ne razpolagajo s podatkom, koliko članov bo akcijo dvigovanja gotovine z Saša Despot
Obrtniki danes množično dvigujejo denar z bankomatov. GZS jih poziva k razumu. Banke trdijo, da so pripravljene. Koliko obrtnikov sodeluje, ni znano.

Obrtniki z dviganjem gotovine z bankomatov nadaljujejo državljansko nepokorščino, ki so jo na začetku meseca začeli s prošnjami na davčno upravo za odlog plačil prispevkov in davkov.

Čeprav ne v usklajeni akciji, naj bi danes številni obrtniki na poziv Obrtne zbornice Slovenije na bankomatih po vsej državi dvigali večje količine denarja. S tem naj bi nadaljevali tudi jutri, medtem ko za prihodnji teden napovedujejo dvig denarja z bank.

"Nočemo miloščine"
"To je opozorilo. Stvari se v tej državi premaknejo šele, če groziš," je za Žurnal24 povedal predsednik OZS Štefan Pavlinjek. Koliko članov se bo odzvalo na poziv po dvigovanju denarja, Pavlinjek ni mogel natančno napovedati. "Nekaj že," je dejal dopoldne; ko smo ga popoldne znova povprašali po ocenah udeležencev oziroma dvignjenih zneskov, prav tako ni znal podati ocene. Je pa dejal, da bodo v naslednjih dneh zbrali okvirne podatke.

"Ne potrebujemo denarja ali miloščine, temveč samo želimo, da država poskrbi za stvari, ki so že dlje časa neusklajene in na katere opozarjamo," še pravi.

Ste brez gotovine? Kateri bankomati delujejo normalno, lahko v vsakem trenutku preverite TUKAJ.

Direktor Združenja bank Dušan Hočevar je za Žurnal24 pojasnil, da so se banke ustrezno pripravile na napovedani povečan dvig sredstev z bankomatov, zato težav ne pričakujejo. "Verjetnosti, da bo večina bankomatov ostala praznih, ni," je dodal.

V NLB so nam potrdili, da niso zasledili še nikakoršnih težav: "Do sedaj (petek dopoldne) je poslovanje na bankomatih NLB potekalo v običajnih okvirih. NLB bo zagotovila vse potrebno, da bo poslovanje z bankomati potekalo nemoteno tudi danes popoldne in tekom vikenda."

Aleksander Kurtevski, direktor Bankarta, prav tako ne pričakuje večjih težav. "Banke, ki bančne avtomate oskrbujejo z gotovino, imajo na voljo mehanizme za preverjanje stanja gotovine in lahko pravočasno poskrbijo za morebitno ponovno polnjenje posameznega bančnega avtomata. Seveda pa to ne pomeni, da bodo vsi bančni avtomati ves čas delovali. V vsakem trenutku je med 20 in 50 bančnih avtomatov nedelujočih iz različnih razlogov," nam je pojasnil.

Zapora Slovenije?
Današnjemu dvigu gotovine z bankomatov v ponedeljek sledil dvig gotovine iz bank, v sredo pa miren protestni shod. Če ključne zahteve ne bodo uresničene do 13. aprila, po napovedih OZS sledi zapora Slovenije, ki je predvidena za 18. april.

GZS: Čas za usklajenost, ne izsiljevanje
Gospodarska zbornica Slovenije je člane OZS pozvala k razumu. Po njihovih besedah tudi večina drugih podjetij bije bitko s prilagajanjem poslovanja v nemogočih razmerah, a se zavedajo, da "izsiljevanje enega na račun drugega ne da trajnih rešitev za večino".

V ponedeljek dvig gotovine iz bank
Obrtna zbornica, ki ima okoli 52 tisoč članov, bo z državljansko nepokorščino nadaljevala, dokler rešitve, ki jih je v pomoč malemu gospodarstvu predlagala vlada, ne bodo sprejete v državnem zboru in objavljene v uradnem listu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.