Slovenija
26 ogledov

Obrtniki: grožnje s stavko ostajajo

Gradbeništvo Žurnal24 main
Slovenski obrtniki po torkovem sestanku s pristojnimi ministri opozarjajo, da grožnje s stavko in državljansko nepokorščino ostajajo. Na odgovore ministrstev čakajo do konca meseca.

"Konkretne predloge rešitev bodo morala ministrstva posredovati Obrtni zbornici Slovenije (OZS) najkasneje do 25. januarja, in to s točno opredeljenimi roki, kdaj bosta vlada in državni zbor predloge tudi obravnavala.

Gospodarska ministrica Darja Radić je po torkovem sestanku dejala, da v zvezi s plačilno nedisciplino ministrstvo za finance že pripravlja predlog zakona, ki ga bo vlada obravnavala januarja.

Na področju sive ekonomije je vlada po njenih besedah prejšnji teden sprejela predlog zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Na področju delovnopravne zakonodaje pa ministrstvo za delo pripravlja dva zakona – o delovnih razmerjih in odpravninskem skladu. Ministrska ekipa bo oba obravnavala do poletja.

Njihove odgovore bo obravnaval upravni odbor OZS konec januarja. Aktivnosti za napovedano državljansko nepokorščino, ki bo izvedena, če zahteve OZS ne bodo ugodno rešene, pa se bodo v tem času nadaljevale," so v sporočilu za javnost zapisali v OZS in zanikali poročanje medijev, da so grožnjo s stavko umaknili.

Ob tem so znova opozorili na katastrofalno stanje v malem gospodarstvu, saj veliko malih in mikro podjetij zaradi plačilne nediscipline, sive ekonomije in rigidnega trga delovne sile zapira svoja vrata.

Po njihovem prepričanju vlada ni ukrepala pravočasno. Tako ni sprejela celovitih ukrepov, ki bi obrtnikom in podjetnikom "konkretno pomagali pri izhodu iz trenutnih težkih razmer".

Lani je tako vlada, kot so zapisali v OZS, v celoti od skupno 93 zahtev slovenske obrti in podjetništva realizirala le štiri njihove zahteve, delno realiziranih pa je samo 11.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.