Slovenija
17 ogledov

Obrtniki: najprej dvig denarja

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Če obrtniki z vlado ne bodo dosegli kompromisa o ključnih zahtevah, bodo z marcem prekinili plačevanje prispevkov, začeli bodo dvigovati gotovino in 16. marca izvedli protest.

O protestu in napovedi popolni zapori Sloveniji (ta je predvidena za 18. april) bo 14. marca sicer znova odločala skupščina Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS).

Kot je zbranim novinarjem v okviru seje pojasnil podpredsednik upravnega odbora OZS Jani Ulaga, so v četrtek zaključili z regijskimi posveti na temo državljanske nepokorščine in za izvedbo dejavnosti pridobili skoraj stoodstotno podporo.

Področje prisilne poravnave je po oceni Ulage zagotovo eno ključnih področjih, kjer "se lomi slovensko gospodarstvo na hrbtih malega gospodarstva".

"Za nas je to legalizirana kraja," je spomnil. Poleg odprave prisilne poravnave in sive ekonomije sta za obrtnike ključni še ureditev delovnopravne zakonodaje (obrtniki zahtevajo, da vlada postavi le okvir z minimalno plačo, ostalo pa naj bi bil dogovor sindikatov in delodajalcev) in uvedba 30- oziroma 60-dnevnega roka plačila, čemur pa je vlada delno prisluhnila.

Več kot stomilijonski izpad v državni blagajni
Obrtniki bodo z marcem najprej prekinili plačevanje prispevkov in davkov, znova pa jih bodo začeli plačevati, ko bodo z vlado dosegli dogovor.

Po njegovih navedbah gre za okoli 52 tisoč članov in 108 tisoč zaposlenih, torej bi lahko prišlo do izpada v blagajni v višini okoli 130 milijonov evrov mesečno. Ob tem je pojasnil, da je sicer 15 odstotkov članstva (okoli 7.800 do 8 tisoč članov) že zdaj vsak mesec že nekaj časa insolventnih.

"Nam je cilj dogovor"
"Nihče od nas ni krivil le te vlade, okrivljene so vse vlade od osamosvojitve naprej,"
je poudaril Ulaga in ocenil, da se doslej za malo gospodarstvo ni zgodilo nič globalnega, zato je Slovenija v takem kolapsu, kot je.

Medtem ko evropsko gospodarstvo že doživlja razvoj, je Slovenija po njegovem mnenju še vedno v krizi.

Ob tem je poudaril, da se je OZS vedno pripravljena pogovarjati z vlado. "Nam ni cilj državljanska nepokorščina, ampak dogovor, da dobimo primerne pogoje za gospodarjenje," je izpostavil in dodal, da je "stanje alarmantno".

"Zahtevamo, da se vlada in parlament začneta ukvarjati z gospodarstvom, ne pa s tem, ali so neki arhivi pravi ali ne ... Danes je čas za akcijo v vladi in v državnem zboru za dvig gospodarstva in ne za neka obrobna vprašanja," je poudaril Ulaga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.