Slovenija
17 ogledov

Obrtniki ne ubogajo zbornice

“Informacija, ki ste jo dobili od Dursa, je lahko zelo iz trte izvita,” meni Kra Žurnal24 main
Odziv. Za odloge ter obročno plačilo davkov in prispevkov je prosilo le 73 od 52 tisoč članov OZS.

Nepokorščina. Obrtniki so v enem tednu, odkar so začeli državljansko nepokorščino, na Davčno upravo RS (Durs) podali komaj 73 vlog za odlog oziroma obročno odplačilo davkov in prispevkov. V Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije (OZS), ki je pobudnica akcije, je (obvezno) včlanjenih približno 52 tisoč obrtnikov.

Odlog za največ dve leti
Pravila. Davkarija lahko odobri plačilo davka na največ 24 obrokov v dveh letih, odlog plačila pa za največ dve leti. Pogoj je, da davčni zavezanec dokaže, da bi to preprečilo nastanek hujše gospodarske škode. Če tega ne dokaže, mora skleniti zavarovanje ali Dursu dovoliti vknjižbo zastavne pravice.

“Ta podatek je lahko tudi za lase privlečen,” o podatkih davkarije dvomi Dušan Krajnik z OZS, ki meni, da nekateri obrtniki še zbirajo dokumentacijo. “Prošnje bodo vložili, ko bodo to potrebovali, saj nimajo vsi izplačilnih dnevov 5. ali 6. v mesecu,” poudarja Krajnik. Kot pravi, so na OZS pričakovali, da bodo poskušali nekateri njihova opozorila ovreči. “Ali smo si na Celovški cesti 71 izmislili tudi pogrebe naših članov, ki so si vzeli življenje? Ali moramo iti na mrliško službo, da bo to statistično ugotavljala?” je kritičen Krajnik.

Lani v vsem letu je Durs za odlog plačila davkov in prispevkov zaprosilo 475 samostojnih podjetnikov, za obroke pa 520. Odloge v skupni višini 566.675 evrov so odobrili 108 obrtnikom, obročna odplačila, skupaj vredna nekaj manj kot 2,5 milijona evrov, pa 203.

V petek naj bi obrtniki z bančnih računov začeli 
dvigovati gotovino.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.