Slovenija
15 ogledov

Obrtniki pri Pahorju

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Štefan Pavlinjek je že včeraj n Žurnal24 main
Pred napovedano državljansko nepokorščino obrtniki pri Pahorju. Pavlinjek: Obljubil nam je, da se bo še posebej potrudil, da bodo šle "stvari skozi parlament".

Iz SKB so sporočili, da delež poslovanja s slovenskimi obrtniki ni tako velik, da bi napovedan dvig gotovine lahko ogrožal banko. "V banki opravljamo tako imenovane 'stress teste', zato smo pripravljeni na vse mogoče kritične situacije. Vsekakor bi ravnali v skladu s priporočili Banke Slovenije."

V NKBM pravijo, da si množičnega dviga denarja obrtnikov z bank ne želijo in upajo, da do njega ne bo prišlo. "Če pa do tega vendarle pride, bomo v skladu s pogoji poslovanja izplačali sredstva vsakemu, ki privarčevana sredstva želi dvigniti," so sporočili in dodali, da tovrstnih indicev s strani obrtnikov zaenkrat sicer niso zaznali in jih tudi ne pričakujejo.

"Sogovorniki so se strinjali, da je mogoče s pospešenim delom vlade in aktivnim socialnim dialogom v razumnem času urediti večino problemov in pričakovanj obrti ter malega gospodarstva," so po današnjem srečanju premierja Boruta Pahorja s predstavniki obrtne zbornice sporočili iz kabineta predsednika vlade. "Uspešna rešitev večine izpostavljenih zahtev bi v razumnem času odpravila razloge za izvajanje napovedane državljanske nepokorščine."

Štefan Pavlinjek, predsednik OZS, je po srečanju povedal, da so premierju predstavili svoje zahteve ter se pogovarjali o procedurah v parlamentu. "Mi samo želimo, da se to, kar je bilo obljubljeno, sprejme in gre v uradni list, da bo enkrat konec naših težav," je povedal Pavlinjek. Na vprašanje, ali po današnjem sestanku pri premierju obstaja možnost, da se napovedane državljanske nepokorščine ne uresničijo, je Pavlinjek dejal: "Mi smo za reševanje problemov. Nas zanimajo rezultati." Kot je poudaril, jim je premier danes obljubil, da se bo še posebej potrudil, "da bodo šle stvari skozi parlament".

Obrtniki so sicer že včeraj začeli uresničevati prvi ukrep iz napovedane državljanske nepokorščine – vlaganje zahtevkov na DURS za odlog oziroma obročno odplačevanje davkov in prispevkov. Za 11. marec so napovedali dvig gotovine s slovenskih bank, za 16. marec protest v središču Ljubljane, za 18. april pa, če njihove zahteve ne bi bile izpolnjene, še blokado Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.