Slovenija
32 ogledov

Obrtniki začeli s protestom

Obrtniki bodo gotovino 11. marca dvignili z bankomatov in 14. marca z bank, 16. Žurnal24 main
Obrtniki so začeli uresničevati prvi ukrep iz napovedane državljanske nepokorščine – vlaganje zahtevkov na Durs za odlok oziroma obročno odplačevanje.

Prvi mož Obrtne zbornice Slovenija Štefan Pavlinjek je za zurnal24.si dejal, da njihov interes ni kolaps bančnega sistema, ampak le opozoriti državo, da pozornost usmeri tudi na ta segment gospodarstva, "da lahko preživi".

"Zahtevamo, da gredo zakoni hitro skozi parlament v taki obliki, kot so bili dogovorjeni. Prevečkrat nam je obljubljeno, a se obljube niso uresničile." Na vprašanje, ali je to mogoče do napovedane državljanske nepokorščine, je odgovoril: "Vse je realno, če ima parlament nočne seje za marsikatero drugo bedarijo, potem jo ima lahko tudi za to."

Vse vloge v slovenskem bančnem sistemu so popolnoma varne in na razpolago v vsakem trenutku, je poudaril guverner Banke Slovenije Marko Kranjec.

Slednji sicer pričakuje bolj konstruktiven dialog obrtnikov in vlade, saj napad na banke v smislu, da se dvigajo prihranki, ni pravi. Predvsem bo tak dvig gotovine "dal napačen signal občanom, da gre morda za neko resno grožnjo", je pojasnil in dodal, da glede na obseg sredstev, ki jih zaznavajo pri obrtnikih, to ni večji problem.

"Apeliramo na obrtnike, da se raje pogovarjajo z vlado o reševanju njihovih zahtev," je dejal in nadaljeval, da se lahko "strinjamo s tem, da je vlada morda premalo prisluhnila zahtevam obrtnikov in prepočasi reševala te probleme".

"To je poteza realnega obupa"
Ekonomist Bogomir Kovač je na naše vprašanje glede napovedanega dviga gotovine dejal, da je "to poteza realnega obupa določenega sloja podjetnikov, ki je brez upa, da bi kakorkoli spremenil stanje in je še najbolj škodljiv za obrtnike same."

"Kar zadeva banke in državo, ta ukrep ne bi mogel biti tako dramatičen, kot si ga zamišlja obrtniška zbornica. Ranljivost ali neranljivost bančnega sistema zagotovo ni odvisna od tega, kako bi ravnali mali podjetniki s svojimi računi, saj bi se prej ali slej morali obrniti na neko banko in prek nje poslovati," je dejal Kovač.

"Bančni sistem se lahko zavaruje. Banka ima vedno možnost, da zameji izplačevanje, če se izrazim metaforično, da zapre svoja okenca. Če ima nekdo na banki nekaj milijonov evrov, to ne pomeni, da lahko ta denar že danes dvigne, banka se bo potrudila, da v nekem časovnem obdobju izpolni to obveznost. Prav tako lahko na bankomatu zmanjka gotovine. V vseh pogledih je to brezumen ukrep, ki prej spominja na otroški vrtec kot na resno poslovno odločitev," je še dejal ekonomist.

Spomnimo, da je v ponedeljek ekonomist Peter Groznik za Pop TV dejal, da "če se skupina 52 tisoč uglednih in pomembnih gospodarstvenikov odloči za ta ukrep, se nanj lahko navežejo posledice, ki si jih nikakor nihče ne želi. Denar bi lahko začele dvigovati tudi druge skupine, kar vsekakor ni pametno".

Na MG zaskrbljeni
Na gospodarskem ministrstvu so za zurnal24.si dejali, da so zaskrbljeni nad napovedmi obrtnikov o dvigovanju gotovine z bank. Po njihovem mnenju bi takšen ukrep kvečjemu še lahko poslabšal "že tako zaostrene finančne pogoje, v katerih obrtniki in podjetniki trenutno poslujejo".

Dejali so, da se je ministrica Darja Radić s predstavniki OZS večkrat sestala ter da je ministrstvo "pristopilo h konstruktivni pripravi predlogov in rešitev, s katerimi bi lahko izpolnili zahteve OZS na šestih področjih: plačilna nedisciplina, siva ekonomija, delovno-pravna zakonodaja, podaljšanje veljavnosti Zakona o delnem povračilu nadomestila za plače ali primerna sprememba zakona, predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prevozih v cestnem prometu, javna pooblastila. Nekatere zakone je vlada že sprejela in so v parlamentu že ta teden, o posameznih rešitvah pa se pristojna ministrstva posebej sestajajo in usklajujejo s predstavniki OZS."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.