Slovenija
25 ogledov

Obrtniški referendum

Kovač Shutterstock
Nasprotovanje.
 Vodstvo Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) proti odpravi obveznih članarin.

V sredo bo članstvo OZS glasovalo o odpravi obveznih članarin. Pravico glasovanja ima 52 tisoč članov zbornice, ki bodo lahko glas oddali med 7. in 19. uro na 62 območnih obrtno-podjetniških zbornicah.

Referendum bo posvetovalne narave, saj je za odpravo obveznega članstva v zbornici sicer treba spremeniti obrtni zakon.

"V koalicijski pogodbi je zapisano, da se bodo partnerji zavzeli za prostovoljno članstvo v zbornicah, razen če se člani z referendumom odločijo za obvezno članstvo," so nam sporočili z gospodarskega ministrstva.

OZS za obvezno članstvo

Na OZS so prepričani, da obvezne članarine zagotavljajo strokovnost in objektivnost ter s tem neodvisnost zbornice pri zastopanju interesov obrtnikov proti državi.

V Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije bo obvezno članstvo omejeno na prejemnike subvencij in lastnike večjih gozdov. Gospodarska zbornica, kjer je članstvo prostovoljno že šest let, pa se je zavzela za "enakopravnost vseh zbornic, ohranitev obveznega članstva in natančnejšo opredelitev obrti".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.