Slovenija
15 ogledov

Obsodili pismo, ki ga niso prebrali

Romana Jordan Romanajordan.si
Evropski poslanci Peterle, Jordanova, Zver in Mazej Kukovičeva so "ostro obsodbo" Vajglovega pisma, ki da črni premierja Janšo, očitno spisali, ne da bi pismo sploh prebrali.

Kmalu po objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije se je začela prava pisemska vojna med političnimi akterji in gibanji v Sloveniji s poudarkom na pojasnjevanju "resničnih" razmer "prijateljem" v tujini.

Pisemsko "ofenzivo" je sprožil evropski poslanec iz skupine liberalcev (ALDE) Ivo Vajgl, ki je predsednika evropskega sveta Hermana Van Rompuya v pismu vprašal, ali je sploh seznanjen z zadnjimi dogodki v Sloveniji, glede na to, da je PR-služba slovenskega premierja 10. januarja objavila sporočilo, v katerem je iz konteksta mogoče razumeti, kot da Van Rompuy izraža polno podporo premierju Janezu Janši glede obtožb KPK glede spornih denarnih sredstev v višini 200.000 evrov in dvomljive prodaje zemljišča, ki naj bi bilo Janši močno preplačano s strani gradbenega podjetja.

Prejšnji teden je tako svoje pismo Van Rompuyu napisala tudi četverica evropskih poslancev iz skupine EPP. Romana Jordan, Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič in Lojze Peterle so v pismu izrazili "ostro obsodbo" Vajglovega pisma, med drugim pa zapisali, da je Janez Janša "znan po svojem dolgem boju proti prejšnjemu totalitarnemu režimu v Sloveniji" in da je vlada pod Janševim vodstvom uvedla pomembne reforme, ki nekaterim "igralcem" niso všeč, v tem kontekstu pa tudi vidijo nedavno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, v kateri da se za dva člana od treh ne more trditi, da sta neodvisna.

Berejo medije, originala pa ne

Poslanko in sopodpisnico Romano Jordan smo povprašali, zakaj v svojem pismu, ki je bilo odposlano 17. januarja, četverica niti z besedico ni omenila, da KPK v povezavi s spornim premoženjem omenja dve osebi in da je ta druga oseba Zoran Janković, predsednik na volitvah glavne stranke z levice, ki da stoji za diskvalifikacijami Janše.

Iz poslankine pisarne smo dobili odgovor, da so "za pismo poslanca v Evropskem parlamentu (ALDE) g. Iva Vajgla … izvedeli iz medijev. Mediji so v povezavi s pismom omenjali le predsednika Vlade RS g. Janeza Janšo."

A ta trditev in sklicevanje na zgolj objave v medijih postavljata nadaljnje vprašanje, ali štirje predstavniki Slovenije v Evropskem parlamentu, od katerih se svojim volilcem in drugim slovenskim državljanom vsak predstavlja s svojo vedno aktualno in lično spletno stranjo, res niso prej prebrali originalnega Vajglovega pisma, vrednega "ostre obsodbe", ki ga je poslanec na svoji strani objavil že 10. januarja. Vajgl namreč v pismu Van Rompuyu o ugotovitvah KPK v istem stavku omenja tako Janeza Janšo kot Zorana Jankovića, v nadaljevanju pa predsednika sveta sprašuje, ali se podpora Janši, o kateri so pisali v vladnem uradu za komuniciranje, navezuje tudi na obtožbe s strani KPK.

Van Rompuy in Janša | Avtor: Ukom Ukom
Jordanova sicer pravi, da se je četverica odločila Van Rompuyu orisati politični kontekst v Sloveniji. "Poznavanje politične situacije v Sloveniji je namreč pomembno za razumevanje objave poročila Komisije za preprečevanje korupcije in pisma g. Vajgla. Naš namen je bil zgolj ovreči napačne interpretacije, ki so se v povezavi s pismom g. Vajgla pojavile v naših in tujih medijih."

Jordanova dodaja, da bodo slovenski poslanci skupine EPP še naprej "močno kritični do tistih, ki poskušajo na podlagi selektivnih informacij diskreditirati Vlado Republike Slovenije".

Komentarjev 27
  • privat 08:15 17.december 2013.

    ah kje turška ...kaj niso to veliko srbska posla?? trofazna napeljava

  • Žurnalček 16:43 15.december 2013.

    Tudi Merklova se je zajebala z absolutno potporo poštenjaku Sanaderju . Enaka gliha -stranke - skup štriha !

  • ennanova 10:25 23.januar 2013.

    Janković, Janša, Kučan in Stanovnik, odstopite! ( Miha Jazbinšek)Ker je ključ razpleta vsake politične krize v državi v Ljubljani sami, sem se dolžan odzvati na dvoje prvih sporočil v poplavi trenutnih, ki zanikujejo legitimnost in legalnost ugotovitev Komisije za ...prikaži več preprečevanje korupcije in sesuvajo vrednote pravne države na polju integritete državljanov in inštitucij.http://za-misli.si/kolumne/ostali-avtorji/749-jankovic-jansa-kucan-in-stanovnik-odstopite--miha-jazbinsek