Slovenija
119 ogledov

Obsojen, ker je lovil Verdnikovo

Ljubo Trbižan je bil obsojen zaradi nezakonitega fotografiranja. (Foto: Benjamin
1/4
Žurnal24 main
Neupravičeno fotografiranje. Detektiv se brani: Sem kolateralna škoda političnih bojev.

Ljubo Trbižan, nekdanji zasebni detektiv iz Izole, je bil na koprskem okrajnem sodišču na prvi stopnji spoznan za krivega, da je neupravičeno slikovno snemal Alojza Žnideriča in Izidorja Tomažiča, takrat zaposlena v družbi Vinakoper, ter Barbaro Verdnik, nekdanjo direktorico Primorskih novic, in da jih je brez njihove privolitve fotografiral ter s tem občutno posegel v njihovo zasebnost.

Predlog zakona

Novost. Predlog novega zakona o detektivski dejavnosti določa, da lahko detektiv pridobiva informacije tudi z neposrednim osebnim zaznavanjem na javnih krajih ali iz javnih krajev oziroma javno dostopnih prostorov, ne sme pa posegati v zasebni prostor, ki je bodisi zaprt bodisi ločen z vidno oznako.

Pri tem lahko fotografira, ko je to nujno potrebno za zavarovanje dokazov.

Najel ga je Matoz
Kot nam je povedala Verdnikova, je Trbižan prizadete na skrivaj zasledoval, jih fotografiral in informacije prenašal njihovim delodajalcem. Detektiv je namreč po naročilu delodajalcev preverjal, ali kršijo bolniški dopust, kar je sicer zakonsko dovoljeno.

Žniderič in Tomažič sta pozneje dobila izredni odpovedi zaposlitve, a je višje sodišče razsodilo, da sta bili nezakoniti. Podobno je bilo v primeru Verdnikove, ko je detektiva najel kar odvetnik Franci Matoz.

Sodišče je Trbižanu določilo osem mesecev zaporne kazni, ki pa ne bo izrečena, če v preizkusni dobi dveh let ne bo storil novega kaznivega dejanja.

Licenco vrnil sam
"Če je človek prizadet, se ima pravico pritožiti, toda sam še vedno pravim, da sem delal tisto, kar lahko delam, in se držal pravil, zato sem se pritožil," je komentiral Trbižan. Ocenjuje, da je sam glede na vpletene akterje, odvetnika Francija Matoza, ki je tudi odvetnik župana Borisa Popoviča, in Barbaro Verdnik, vidno članico Zaresa, nekakšna "kolateralna škoda v občinskih političnih dvobojih".

Zaradi primera je samostojno izstopil iz detektivske zbornice in vrnil licenco. “Želel sem, da se zadeva najprej razčisti,” je dejal Trbižan, ki je sicer upokojen.

V GALERIJI si oglejte kratko anketo, ki jo je pripravila Maja Cergol.

Vprašanje: Ali bi najeli zasebnega detektiva, če bi partnerja sumili nezvestobe? Mislite, da jih ljudje veliko najemajo?

Pravna praznina
Jože Perko, podpredsednik Detektivske zbornice Slovenije, je povedal, da gre za prvi primer, ko je bil detektiv obsojen zaradi fotografiranja. "Toda zadeva še ni pravnomočna. Po mojem mnenju na drugi stopnji sodba ne bo vzdržala."

Kot je pojasnil, na tem področju vlada pravna praznina, saj zdajšnji zakon o detektivski dejavnosti fotografiranja ne ureja. "Ocenjevanje, kdaj je šlo za kaznivo dejanje, je tako prepuščeno sodiščem. Prav zato smo predlagali, da se z novim zakonom to uredi.”

Nadzor nad delom detektivov sicer opravlja Inšpektorat RS za notranje zadeve, ki pa ne lani ne predlani ni vodil nobenega prekrškovnega postopka, pač pa je lani izdal eno odločbo in nekaj opozoril.

Razsodišče pri detektivski zbornici pa je lani disciplinsko obravnavalo dva detektiva. V Sloveniji sicer deluje 80 detektivov z licenco.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.