Slovenija
74 ogledov

Obsojeni policist dobil službo kot višji kriminalist

slovenija18.07.08, predaja vozil, policija, ljubljana, foto: nik rovan Nik Rovan
Obsojenega policista je policijska uprava zaposlila kot višjega kriminalista - specialista.

Nekdanjega pomočnika komandirja Policijske postaje Celje Dejana Tratnika, ki je bil spomladi obsojen pogojno na dve leti zapora s preizkusno dobo treh let, je celjska policijska uprava v začetku leta zaposlila kot višjega kriminalista - specialista.

Posredoval za pijanega prijatelja

Tratnik je leta 2011 kolege prosil, naj pogledajo skozi prste njegovemu prijatelju, ki so ga pijanega zasačili za volanom. Za prijatelja je posredoval pri dveh policijskih patruljah. Policista ene izmed teh sta pri vozniku z visokimi policijskimi zvezami vendarle opravila alkotest, napisala sta mu tudi kazen v višini 940 evrov in še 16 kazenskih točk. Tratnikovo neprimerno vmešavanje sta policista naznanila komandirju, piše današnji Večer.

V primer se je vmešal tudi namestnik generalnega direktorja policije Karol Turk, ki pa ni vplival na postopek, pijanega voznika (svojega svaka) je le prišel iskat na mesto dogajanja in ga odpeljal domov.

Disciplinska kazen in sodba sodišča

Zoper policista Tratnika so po pisanju Večera leto pozneje končali disciplinski postopek; komisija je ugotovila, da je odgovoren za očitano kršitev in mu izrekla disciplinski ukrep - denarno kazen.

O celotni zadevi so obvestili tudi specializirano državno tožilstvo, ki je vložilo obtožni predlog za Tratnika. Sodišče je policista spomladi obsodilo na pogojno kazen dve leti zapora s preizkusno dobo treh let.

Kljub kaznim so policista zaposlili na mesto višjega kriminalista - specialista. Na PU Celje zavračajo kakršnekoli pomisleke o spornosti zaposlitve. Vztrajajo, da gre za enako vrednoteno delovno mesto, kot ga je Tratnik imel prej. Na vprašanja, ali vendarle ne gre za napredovanje, če je policist iz policijske postaje premeščen na Sektor kriminalistične policije, poudarjajo, da gre za mesto v istem tarifnem razredu, zatorej to ni nikakršno napredovanje.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 15:52 07.avgust 2014.

    Še nekaj izhaja iz denarne kazni , ki so mu jo prisodili proti vsem predpisomn in zakonom. Ko delavec plača materialno škodo , se mu ne more izreči noben disciplinski ukrep po osnovi samega delovnega razmerja . Niti opomina ne ...prikaži več , kaj šele zadnji opomin pred odpovedjo ali pa samo odpoved. In tale kljukec je ostal na položaju , kot da je naredil materialno kršitev ne pa družbeno nseprejemljivo od državnega uslužbenca , za kar je kazen lahko samo lahko opomim, zadnji in odpoved del. razmerja!

  • Žurnalček 15:41 07.avgust 2014.

    Kako ga je lahko notranja komisija kaznovala z denarno kaznijo , ko pa ni povzročil z svojim neodgovornim ravnanje kakršno koli škodo. Zakon TOČNO predpisuje , daj je lahko delavec denarno kaznovan!!!!!!! Ko naredi zavestno ali se ne drži predpisov ...prikaži več MATERIALNO škodo! Tole je zrelo še za eno notranjo preiskavao . Delavec je moral biti zaradi blabla odstranjen z delovnega mesta in Policije , ali pa premeščen za določeno dono za 2, 3 plačilna razdreda nazaj. Potem fga ne bi mogli prestaviti nikamor , kajti ne bi bil premeščen na ISTO del. mesto ampak za 2 3 razrede višjega. TOLE JE NADALJEVANJE ČISTE KORUPCIJE NA MNZ !