Slovenija
13 ogledov

Obstrukcija SD in PS

Prazni stoli Shutterstock
Člani odbora DZ za finance in monetarno politiko so ob obstrukciji SD in Pozitivne Slovenije (PS) potrdili predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu.

Odbor je v začetku nujne seje odločil, da se predloga - zakona o upravljanju kapitalskih naložb RS, ki ga je po rednem postopku vložila PS, in zakona o Slovenskem državnem holdingu, ki ga je po nujnem postopku vložila vlada - obravnavata v okviru iste točke dnevnega reda in po nujnem postopku, kot to omogoča poslovnik. Sklenil je tudi, da se dopolnjen predlog zakona pripravi na podlagi vladnega predloga in da se v dopolnjen predlog ne vključi nobenega člena iz predloga PS.

Odbor je sprejel predlagana dopolnila koalicijskih strank, ki so jih pripravili na podlagi pripomb zakonodajno-pravne službe DZ. Dopolnila - nanašajo se na 37 od 41 členov predloga zakona - sicer niso v celoti sledila mnenju zakonodajno-pravne službe, jih pa nameravajo po pojasnilih predsednika odbora Andreja Širclja (SDS) uskladiti do obravnave na seji DZ.

Proti le eden

Med sprejetimi dopolnili je, da holding poleg letnega nakazila Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini 50 milijonov evrov za namene usklajevanja pokojnin zagotovi, da se za namen nakazila oblikujejo rezerve v višini 10 odstotkov kupnine, ki jo dobi holding iz naslova prodaje premoženja, ki je bilo na holding preneseno na podlagi pripojitve Kapitalske družbe (Kad). Po prvotnem vladnem predlogu bi se oblikovala rezervacija v višini sedmih odstotkov kupnine, ki jo dobi holding. Odbor je zavrnil tudi predlog DeSUS, da bi rezervacija znašala sedem odstotkov kupnine, ki bi jo dobil holding od prodaje celotnega drugega premoženja v lasti države, ki do pripojitve Kada ni bilo v upravljanju Kada.

V glasovanju o vseh členih zakona skupaj je bil en član odbora proti, ostali so zakon podprli.

"Politična privatizacija"

Člani odbora iz SD in PS so se ob razpravi o dopolnilu k prvemu členu odločili, da na seji ne bodo sodelovali. Nasprotovali so obravnavi predloga zakona po nujnem postopku, saj da bi o tako pomembni tematiki moral DZ opraviti splošno razpravo. Med drugim so menili, da način reorganizacije upravljanja državnega premoženja, kot ga predlaga vlada, pomeni "politično privatizacijo" in krši načela Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.