Slovenija
23 ogledov

"Obtožbe so neutemeljene"

robert časar Boštjan Tacol
Nekdanja uprava Luke Koper naj bi podjetje oškodovala za tri milijone evrov.

Na koprskem okrožnem sodišču se je začel proces, v katerem je nekdanja uprava Luke Koper pod vodstvom Roberta Časarja obtožena zlorabe položaja. Luko naj bi oškodovala za približno tri milijone evrov pri naložbah v romunskem Aradu.

Robert Časar se je na predobravnalnem naroku izrekel za nedolžnega. Kot je povedal, so obtožbe neutemeljene in jih v celoti zanika.

Sporen posel v Romuniji

Obtožnica predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja in nekdanje člane uprave Luke Alda Babiča, Marjana Babiča in Borisa Marzija bremeni zlorabe položaja pri dokapitalizaciji hčerinskih družb Railport Arad in Trade Trans Termina Arad leta 2009. Uprava naj bi brez soglasja nadzornega sveta potrdila dokapitalizacijo in na račun družbe Railport Arad nato tudi nakazala 1,5 milijona evrov.

Časar je po današnjem naroku poudaril, da je bila investicija v Romuniji "odličen posel", ki je bil tudi odobren s strani nadzornikov, obe hčerinski družbi pa danes odlično poslujeta. "Vse je bilo usklajeno z zakonom in statutom," je nadaljeval. Kot je dodal, za ohranitev deleža v omenjenih podjetjih ne bi potrebovali posebnega sklepa, "ampak mi smo vseeno obveščali in dobivali ustrezna soglasja".

Časarjev zagovornik Danijel Planinšec je danes sicer predlagal neposredno zaslišanje več prič, med njimi tudi predstavnikov romunskih podjetij, ter izvajanje listinskih dokazov o namenski porabi sredstev Luke Koper.

Časar je ob tem predlagal tudi vpogled v poslovni načrt Luke za leto 2008, ki ga je sprejel nadzorni svet in s katerim je ta potrdil absolutne zneske za investicije. Nekdanji predsednik uprave Luke sicer predlaga, da se glavna obravnava opravi pred sodnim senatom.

Okrožna državna tožilka Barbara Milič Rožman je pričanja, ki bi potrjevala ekonomsko upravičenost naložbe, označila za nepotrebna. Kot je poudarila, je bistveno to, da je uprava odločala mimo nadzornega sveta. Med drugim je predlagala poslušanje posnetkov dveh sej nadzornega sveta Luke, iz katerih naj bi izhajalo, v kolikšni meri so bili nadzorniki dejansko seznanjeni s posli v Romuniji.

Komentarjev 1
  • dragec 09:56 07.januar 2013.

    Robert Časar je "nedužen" ha...!!!