Slovenija
28826 ogledov

Obtožbe: Štajerski župnik več let zlorabljal otroke, posilil naj bi 50 dečkov

Jože Šömen YouTube - Televizija Miklavž Jože Šömen.
Kot poroča francoski medij France24, naj bi slovenski duhovnik kot misijonar v Afriki več let posiljeval in spolno zlorabljal otroke.

"Povabil me je k sebi, si pred mano slekel hlače, izvlekel svoje spolovilo ter se ga začel dotikati. Tik pred ejakulacijo mi je rekel, naj iztegnem svoje dlani," je pričeval Mpia Bobola, eden izmed domnevnih žrtev štajerskega župnika.

Obtožbe se nanašajo na duhovnika v Slivnici Jožeta Šömna, ki naj bi med letoma 1992 in 2001 posilil in spolno zlorabil več dečkov. Med tem obdobjem je kot misijonar deloval v Demokratični republiki Kongo v vasi Mooto.

Mariborska nadškofija naj bi umaknjeno od javnosti v zadnjih letih obravnavala njegov primer, ki je podprt s pričanji več deset zlorabljenih dečkov iz vasi. Čeprav je bil primer predan policiji, je zadeva za slovensko pravosodje zastarala. Zaradi tega razloga lahko župnik še vedno običajno uraduje, prav tako ima v svoji župniji še vedno stik z otroki.

Zlorabil naj bi 50 mladostnikov

Domačini se slovenskega duhovnika še dobro spominjajo. Afriški učitelj francoščine na šoli, ki jo je ustanovil štajerski duhovnik, Engobo Mambe, je dejal, da je bil moški zelo priljubljen.

Ena izmed domnevnih žrtev, Jean-Denis Bolil je povedal, da jih je duhovnik podkupoval z denarjem in drugimi obljubami za molk. Prav tako jim je plačeval izobraževanje v okoliških šolah.

Leta 2001 sta se dve njegovi žrtvi opogumili in zlorabo prijavili policiji. Na podlagi pričevanj so duhovnika obtožili pedofilije, a do razvoja primera oziroma zaslišanja osumljenca ni prišlo. Lokalna župnija naj bi takrat duhovnika hitro poslala domov v Slovenijo.

Pričevanje o spolnih zlorabah | Avtor: posnetek zaslona/france24 Žrtev Mpia Bobola. V ozadju je domovanje duhovnika. posnetek zaslona/france24

Iskanje pravice

Lani je eden od očetov domnevnih žrtev ponovno odprl primer. Lokalne oblasti so domnevne žrtve in njihove sorodnike izprašale ter se odločile, da je treba Jožeta Šömna privesti nazaj in ga soočiti z obtožbami.

Pravico išče tudi sestra enega od zlorabljenih dečkov, ki je umrl leta 2014. Vendar je primer težko rešiti, saj župnika ni več v Afriki.

Enajst žrtev se je obrnilo tudi na organizacijo Coping International, ki pomaga žrtvam spolnih zlorab v Cerkvi priti do pravice. Izjave žrtev so v organizaciji predali naprej v Vatikan, vendar so jim od tam odgovorili, da ni dokazov za kakršnokoli obdolžitev osumljenca. Coping International je medel odziv Vatikana označil kot dokaz, da Cerkev ni pripravljena sprejeti nobene odgovornosti za množična posilstva in zlorabe, ki se dogaja znotraj Cerkve.

Čeprav je v Sloveniji primer že zastaral, postopki v Kongu še vedno potekajo. Policija hrani več izjav domnevnih žrtev. Policist, ki preiskuje primer, pa je v zapisnik o odnosu med župnikom in otroki tudi zapisal: "Različna razmerja z mladimi ljudmi v Mootu in njihovi stiki, bodisi prek pisem ali telefona, kažejo, da je povezan s temi mladimi ljudmi, s katerimi se prostituira ali posveča korupciji."

Obtoženi duhovnik še vedno mašuje

V mariborski nadškofiji so spomladi potrdili, da so bili obveščeni o obtožbah proti slovenskemu duhovniku. A so se zaradi zastaranja primera, vsi postopki ustavili. Poleg tega so zagotovili, da so župniku izrekli določene ukrepe, vendar je v njihovih očeh še vedno dober duhovnik, in da v njegovo nedolžnost ne dvomijo. Vseeno pa so zatrdili, da imajo zaradi obtožb duhovnika na očeh.

O zlorabah župnika je pred nekaj meseci poročal tudi časnik Delo, kjer so se pogovarjali z duhovnikom Janezom Cerarjem, koordinatorjem zavoda Dovolj.je. Po njegovem mnenju so obtožbe verodostojne in zlorabe resnične. Jože Šömen je na vse obtožbe odgovoril z zanikanjem in jih označil za izmišljotine.

Svet24 je prav tako stopil v stik z mariborsko nadškofijo, kjer so jim zaupali, da so o zadevi takoj obvestili Kongregacijo na nauk vere v Vatikanu. Nato so jim sporočili, da so prejeli obvestilo, da po proučitvi preiskav, ki jih je izpeljal nadškof Nadškofije Mbandaka-Bokoro v DR Kongo, omenjeni duhovnik ni ničesar zgrešil. Prav tako so dodali, da so bile obtožbe lažne, z namenom pridobitve finančne koristi in da je primer zaključen. Pojasnili so še, da so duhovniku prepovedali delo z mladoletnimi in zadrževanje z njimi na samem.

Komentarjev 45
  • Avatar Mirko
    Mirko 21:48 09.oktober 2022.

    Ob gledanju prispevka na TV in izjave domačinov, kateri naj bi bili domnevne žrtve me je spreletel srh in se vprašaš, kaj so počeli organi pregona vsa ta leta in pustili ne raziskovano to celo, da je zapadlo. Seveda Afrika ...prikaži več je daleč, ampak ZAKON v takem primeru ne bi smel poznati meja. NE POZABIMO ZA OTROKE GRE. In tudi v drugi državi daleč od nas so OTROCI SAMO OTROCI.

  • Pierre 15:43 09.oktober 2022.

    Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo !! (Lukov evangelij 23. 43.46)

  • bojovi 16:59 08.oktober 2022.

    Bolano!!!