Slovenija
28 ogledov

Obtoženi v aferi Patria obvezno na sodišče

Janez Janša in Franci Matoz Anže Petkovšek
Sodnica bo v zadevi Patria začela zasliševati priče, ki jih predlaga obramba, med njimi pa je tudi Karl Erjavec.

Po poročanju časnika Delo se morajo Janez Janša, Jože Zagožen, Ivan Črnkovič, Walter Wolf in Tone Krkovič današnje obravnave na sodišču obvezno udeležiti. Sodnica jim namreč na vabilo, zakaj se tokrat – kot že tolikokrat doslej – ne morejo opravičiti, ni napisala.

Sodnica Barbara Klajnšek je prisotnost vseh obtoženih zahtevala tudi zaradi spremembe obtožnega predloga, ki ga je vložilo tožilstvo. Sprememba pa je le v eni besedi - tožilstvo je v besedno zvezo "na neznan način" dodalo besedo komunikacijski.

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je pojasnil, da so s to potezo želeli "demistificirati" neugotovljen način domnevno sprejete oziroma dane obljube nagrade, saj gre dejansko za neugotovljen komunikacijski način. "Ali je to bilo preko računalnika, prek telefona ali v neposrednih stikih pa ni pomembno za obstoj kaznivega dejanja," je dejal.

Franci Matoz, odvetnik premiera Janeza Janše, je v odzivu na spremembo v obtožnem predlogu zapisal, da gre po njegovem mnenju za "prozoren in strokovno zgrešen poskus tožilca odvrniti pozornost od neizpodbitnega dejstva, da tako ob vložitvi obtožnega predloga kot tudi sedaj ni niti enega samcatega dokaza zoper predsednika vlade" in "da je celoten postopek zoper njega izmišljen konstrukt".

Kljub zahtevi sodnice, da vseh pet obtoženih pride na sodišče, Jožeta Zagožna in Walterja Wolfa danes ni bilo. Zagožna so po besedah njegovega zagovornika Borisa Marčiča zadržale zdravstvene težave, zaradi katerih ne bo sposoben na obravnave prihajati najmanj do 20. februarja letos.

Wolfu niso vročili pošiljke

Na sodišče do nadaljnjega ne bo niti Wolfovega zagovornika Andreja Kaca. Ta je sodnici pojasnil, da Wolfu, ki je v Kanadi, vabila ni uspel vročiti, prav tako ne sodne dokumentacije, saj je prišlo "do pomanjkanja komunikacije s stranko".

Sodišče je poskušalo Wolfu vabilo vročiti tudi s pomočjo slovenskega veleposlaništva v Kanadi prek kanadske pošte. Na pošti pravijo, da je bilo vabilo vročeno, vendar po opozorilu veleposlaništva ni razviden Wolfov podpis ob vročitvi. Zato sodišče tudi ne more šteti, da je bilo vabilo vročeno. Sodnica je sklenila tako Wolfa kot Zagožna začasno izločiti iz postopka.

Še preden je sodnica danes začela s pojasnjevanjem doslej opravljenega dela, je zagovornik Ivana Črnkoviča, odvetnik Dejan Marković, podal dopolnjen predlog za izločitev dokazov, pridobljenih med hišno preiskavo pri nekdanjemu predstavniku Patrie za Slovenijo Reiju Niittynenu.

Največkrat manjkal Janša

Na glavni obravnavi sta do zdaj največkrat manjkala predsednik vlade Janez Janša, ki je v opravičilo prek svojega odvetnika Francija Matoza v največ primerih zapisal, da ima neodložljive državniške obveznosti, in drugoobtoženi v Avstriji Walter Wolf, ki je zaradi zdravstvenih težav v domači oskrbi v Kanadi, poroča Delo.

Po poročanju omenjenega časnika bo sodišče zdaj izvedlo dokaze obrambe, saj je postopek z dokazi, ki jih je predlagalo tožilstvo, končalo. Obramba med drugim predlaga zaslišanje nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca, takratnega načelnika Slovenske vojske Albina Gutmana, slikarja Jureta Cekute, žene obtoženega Jožeta Zagožna, Marije, in vnovično zaslišanje pogodbenega partnerja Patrie v Sloveniji Hansa Wolfganga Riedla, ki je sicer prvoobtoženi v avstrijskem sojenju iste zadeve.

V Avstriji že zaključujejo sojenje?

Po poročanju Dela se lahko zgodi, da bo sojenje v zadevi Patria dobilo sodni epilog v Avstriji prej kot pri nas. Na tamkajšnjem deželnem kazenskem sodišču namreč prav tako poteka proces v zvezi s slovenskim nakupom finskih osemkolesnikov. Po informacijah Dela namerava sodnica Marion Zöllner razpisati zgolj še eno glavno obravnavo, nato pa podati sodbo.

Komentarjev 14
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 12:46 23.marec 2013.

    To sodišče je že sramotno,kar nekaj veslajo po kalni vodi.Da so priče kriminalnega dogodka,nebi vedli kaj stem delat.

  • Senior 19:39 02.marec 2013.

    golazen!

  • Senior 19:37 02.marec 2013.

    Ko se okoristijo in nakradejo so vsi ti starci postali bolniki s predvidenim časom bolezni. Pa to je živ kretenizem!