Slovenija
18 ogledov

Obtožili živžgača v primeru Luxleaks

Jean-Cloude Juncker EPA
Luksemburško tožilstvo je sporočilo, da je zaradi domnevne izdaje poslovne skrivnosti zasebnega podjetja za davčno in finančno svetovanje PriceWaterhouseCoopers (PWC) vložilo obtožnico proti osebi, ki naj bi javnosti posredovala podatke v zvezi z afero Luxleaks.

Tožilstvo je vložilo obtožnico proti nekdanjemu sodelavcu PWC, francoskemu državljanu, ki so ga ves petek popoldan zasliševali, nato pa izpustili na prostost. Med drugim mu tožilstvu očita, da si je na nezakonit način pridobil dostop do podatkov. Informacije naj bi nato posredoval najprej in tako sprožil razkritja, povezana z afero Luxleaks.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je zaenkrat neznana oseba obtožena tudi kraje in pranja denarja.

PWC je že junija 2012 zaradi kraje dokumente vložila ovadbo proti neznani osebi. Podjetje domneva, da je objava spornih davčnih praks v Luksemburgu povezana tudi z dokumenti iz hiše.

Afera LuxLeaks je povezana s skrivnimi davčnimi ugodnostmi za velike mednarodne korporacije. Nazadnje je v javnost pricurljalo, da sta med tajne davčne dogovore z Luksemburgom imela tudi koncerna Disney in Skype, ki je v lasti Microsofta.

Utajili več milijard evrov

Zaradi afere se je novi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je bil dolga leta luksemburški premier, znašel pod plazom očitkov, da je arhitekt sporne davčne ureditve, ki multinacionalkam omogoča dobičke na račun davkoplačevalcev.

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) je pred tedni z objavo serije člankov ugotavlja, da so nekatera podjetja za skrivne posle prek podružnic v Luksemburgu plačale manj kot odstotek davščin, skupaj pa so preko te države največje svetovne korporacije prelile na stotine milijard evrov prometa in se izognile plačilu več milijard evrov davkov v državah, v katerih ustvarjajo dobičke.

Komentarjev 2
  • Hi5 09:58 14.december 2014.

    Seveda. Najprej ti dajo za podpisat vsa mogoča sranja, da se zavezuješ k molčečnosti in ne izdajaš nič, ampak prav nič na ven, in potem te tožijo, ko opozoriš na kaj nepravilnega. To je vsem gigantom in multinacionalkam skupno.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:06 13.december 2014.

    Mislm a ste čist zmešan al kaj vam je. Če se vi greste goljufanje ..pa menda res ni sel kril zato da je zdej o vas slaba podoba. Raj une zaprite k so se zmenil za to gofljufanje ne pa ...prikaži več za tistga k izpostav nepravilnosti. Mislm kakšne kekce majo to na tožilstvu. Noro! A jz če bom opozoru na korupcijo bom tud kaznovan zato ker je to kao "poslovna tajna" al kaj? mislm...debilno do amena.