Slovenija
30 ogledov

Obtožnica proti Janši in Matozu pravnomočna

Sojenje v zadevi Patria Anže Petkovšek
Obtožnica zoper premierja Janeza Janšo in odvetnika Francija Matoza zaradi domnevne krive ovadbe in žaljive obdolžitve v škodo nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar je pravnomočna.

Za kaznivo dejanje krive ovadbe je zagrožena zaporna kazen do dveh let, za žaljivo obdolžitev pa denarna kazen ali zaporna kazen do šest mesecev.

Da je obtožnica pravnomočna, za Večer na ljubljanskem okrožnem sodišču sicer niso želeli potrditi, so pa zapisali, da je bilo v ugovorih zoper obtožnico že odločeno, vendar sodišče še nima vseh potrdil o vročitvi sklepa.

Obtožnica, ki jo je ljubljansko okrožno tožilstvo proti Janši in Matozu vložilo februarja letos, se nanaša na novinarsko konferenco 20. junija lani, ko sta Janša in Matoz predstavila ovadbo, ki sta jo vložila proti Zobec Hrastarjevi, avtorici obtožnega predloga v zadevi Patria. Tožilki sta očitala zlorabo uradnega položaja, ker naj bi v obtožnem predlogu kot ključni dokaz proti Janši navedla izmišljen in ponarejen dokument.

Janša in Matoz z ovadbo in kasneje obtožnim predlogom nista uspela, saj je njuno ovadbo najprej zavrglo ljubljansko tožilstvo. Janša je zato prevzel pregon in kot subsidiarni tožilec proti nekdanji višji državni tožilki zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja vložil obtožni predlog, a ga je ljubljansko okrajno sodišče zavrglo kot neutemeljenega. Njihovo odločitev so januarja letos potrdili še sodniki ljubljanskega višjega sodišča.

Komentarjev 5
  • dragec 09:27 30.avgust 2012.

    Izražaš sum do neodvisnodti sodstva? Mene zanima, kdo bo plačas stroške, ti, jaz in davkoplačevalci?. janša in Matoz sigurno ne!

  • Klemen Zec 18:35 29.avgust 2012.

    tako, Gorenak je dva dni nazaj deajal, da smo pred zakonom vsi enaki ?če je Janši in Matozu za storjeno kaznivo dejanje zagrožena kazen do dveh let zapora, takoj oba v "čuzo", da bosta jedla čufte !mi pa ...prikaži več razpišimo nove volitve, pa bo vse lepo tako, kot mora bit, a ne ?!

  • 1111 15:59 29.avgust 2012.

    ok...nista uspela, vse lepo in prav...in zdaj? ...rešeno, davkoplačevalci pokrijemo stroške in gologlavo revše se dalje smeji slovencem?!