Slovenija
392 ogledov

Obtožujejo jo, da si je test spisala sama

Brigita Miklavc obtožb, da je bil razpis le farsa, ni želela komentirati. (Foto: Žurnal24 main
Podsekretarka. Sum o dogovorjenem razpisu.

V uredništvo smo dobili pismo bralke, ki trdi, da je bil razpis za mesto podsekretarja v sektorju za varnost v cestnem prometu na ministrstvu za promet zrežiran. "Smilijo se mi tisti, ki se prijavijo na razpis, upajo, za to porabijo svoj dragoceni čas in denar, ko hodijo na razgovore in testiranja iz širne Slovenije, vse pa je že vnaprej odločeno," je razočarana bralka, ki ne želi biti imenovana.

Sporno se ji zdi, da je službo na omenjenem delovnem mestu dobila nekdanja svetovalka v pravni službi ministrstva Brigita Miklavc. Kot pravi, naj bi namreč Miklavčeva sodelovala tudi pri sestavljanju pisnega preizkusa znanja, ki je zaradi velikega števila prijavljenih predstavljal ključno merilo za izbor kandidata.

Na prometnem ministrstvu vse očitke zanikajo. Kot navajajo, so preizkus pripravili uslužbenci direktorata za promet, med njimi pa Miklavčeve ni bilo. Prav tako se nihče od 46 kandidatov, ki so se na razpis prijavili, ni pritožil.

Šest razveljavljenih pogodb
Nobene pritožbe v zvezi z nepravilnostmi pri omenjeni zaposlitvi niso prejeli niti na inšpektoratu za javno upravo, ki od sredine lanskega leta nadzoruje zaposlovanje javnih uslužbencev.

Sicer so inšpektorji lani dobili približno enkrat več prijav v zvezi z javnimi natečaji kot leto prej. Lani so jih prejeli 23; od tega v 13 primerih sploh še niso opravili inšpekcijskega nadzora, v šestih primerih pa so ugotovili takšne kršitve, da so bile zaradi njih razveljavljene pogodbe z izbranimi kandidati. Leta 2008 so našteli 12 prijav, nepravilnosti so ugotovili pri petih zadevah.