Slovenija
9 ogledov

Obubožali tudi darovalci

Pomoč, ki jo RK zbere za ogrožene, je omejena. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Prispevki. Dvajset odstotkov več socialno ogroženih, podjetja darujejo redkeje in v manjših vsotah. Prostovoljka: "Tisti, ki so ves čas darovali, darujejo tudi danes. Novih darovalcev pa ni."

Pomoč. "Pred kratkim je za pomoč prišel prosit gospod, ki je prej mnogo let sam daroval," je dejala prostovoljka pri Karitasu Vesna Dernovšek. Ocenjuje, da je povpraševanje v primerjavi z darovanjem močno povečano.

Najbolj ogroženi
Območja. Po podatkih RKS so trenutno najbolj ogroženi Koroška, celjsko in mariborsko območje ter Bela krajina. V Slovenski Karitas so posebej opozorili na Velenje in Novo mesto.
RKS. Ob začetku šolskega leta je njihova pomoč otrokom v obliki šolskih torb, zvezkov, pisal ter delovnih zvezkov. Pozneje pomagajo s plačevanjem šolskih malic oziroma toplega obroka.
Slovenska Karitas. Njihova pomoč je v obliki torb, zvezkov in drugih šolskih potrebščin. Pomagali so pri plačilu položnic za potrebščine ali z boni za založbe.
Kako pomagati. Za pomoč posameznikom in družinam v stiski denar nakažite na račun RKS: NLB, številka 02922-0019831742, sklic 100, lahko pa na 1919 pošljete SMS z besedo SKUPAJ. Za delavce Preventa pa na TRR 03100-1111112208, sklic 937043, pripis Prevent. Slovenski Karitas pa lahko za pomoč prizadetim v gospodarski krizi v Sloveniji denar nakažete na TRR: 02140-0015556761, sklic 00 9300.

Na Rdečem križu Slovenije (RKS) opažajo, da je v povprečju za 20 odstotkov več socialno ogroženih v primerjavi z lani. "Ponekod tudi za 30 in več odstotkov," so opozorili. "Lani se je povpraševanje po šolskih potrebščinah na Karitas povečalo za 30 odstotkov," pa je pojasnil generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic. Po njegovih besedah je letos prošenj za šolske potrebščine vse več.

Darujejo preprosti
"Donacij od pravnih oseb je letos manj, kot smo pričakovali," je dejal generalni sekretar RKS Janez Pezelj in dodal, da preprosti ljudje kljub krizi kar darujejo. Na splošno se je po njegovih opažanjih zmanjšalo tako število donacij kot njihove vsote. "Pri akciji Lepo je deliti je denimo prispevkov manj za petino," je povedal in izrazil bojazen, da se stanje do konca leta ne bo popravilo.

Tudi izredne akcije
"V primerjavi s prejšnjimi leti opažamo, da se je povpraševanje izjemno povečalo, darovanje nekako ostaja na enaki ravni," pa meni Karitasova prostovoljka Darja. Tisti, ki so ves čas darovali, po njenih besedah darujejo tudi danes, novih darovalcev pa ni.

"Zbrana sredstva v rednih letošnjih akcijah so po obsegu nekje na ravni med letom 2008 in 2009," je dejal Jerebic. So pa imeli nekaj dobro odzivnih izrednih akcij, med njimi za potres na Haitiju, Pomagajmo preživeti za brezposelne in akcija Pomagajmo danes. Skupaj z Radiem Slovenija in RKS so v akciji Pomagajmo danes zbirali prispevke, šolske in higienske potrebščine ter hrano za družine delavcev in delavk, ki so izgubili službo.

Za akcijo so se odločili, ker "je v Sloveniji vse več delavcev zaradi izgube službe, stečajev in neizplačanih plač v hudi socialni stiski, zaradi česar trpijo tudi njihove družine, ker se začenja novo šolsko leto in njihovi otroci potrebujejo šolske potrebščine ter ker uradna socialna pomoč poteka prepočasi in pogosto tudi neučinkovito".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.