Slovenija
29 ogledov

Obubožani v prestolnici

Matevž Ravnikar Suzana Kos
Pravica. Brezposelni pogosto ne vedo, da nimajo niti osnovnega zdravstvenega zavarovanja.

"Še posebej težko mi je, ko poslušam zgodbe naših zaradi krize propadlih obrtnikov," pravi Aleksander Doplihar, zdravnik, ki že desetletje vodi projekt ambulante za osebe brez zdravstvenega zavarovanja v 
Ljubljani.

Pri nas trenutno delujejo tri takšne ambulante (poleg Ljubljane v Mariboru in od včeraj še v Kopru), v katere se zadnje čase zatekajo tudi romunski, bolgarski in slovaški delavci, ki so jih pripeljali v Slovenijo na delo, zdravstvenega zavarovanja pa jim niso uredili.

V tovrstne ambulante prihajajo po pomoč tudi vsi tisti domačini, ki prispevkov za zdravstveno zavarovanje nimajo poravnanih oziroma jim niti občine posebnega prispevka v višini 30 evrov na mesec ne plačujejo. Samostojnim podjetnikom, kmetom, osebam, ki opravljajo samostojni poklic, in drugim se namreč, če prispevkov nimajo plačanih, pravice "zadržijo" in morajo razen nujnega zdravljenja vse druge zdravstvene storitve plačati.

Ne ve, da ni zavarovan

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) opažajo, da brezposelni pogosto menijo, da imajo tudi po preteku pravice do denarnega nadomestila obvezno zavarovanje urejeno že, ker so vpisani v evidence brezposelnih na zavodu za 
zaposlovanje.

Največ v Ljubljani 

Če imajo brezposelni poravnane vse obveznosti do ZZZS, jim osnovno zdravstveno zavarovanje lahko plačuje občina, kjer so prijavljeni. Takšnih primerov je v Sloveniji več kot 47.000, največ v Ljubljani, Mariboru in Celju; v Kopru se je njihovo število od lani povečalo za kar 30 odstotkov.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.