Slovenija
13 ogledov

Obupani in lačni

 “Lačni in obupani smo. Naj nam dajo plače,” je bila enotna zahteva stavkajočih Nino Verdnik
Stavka. Zahtevali odgovore uprave in lastnikov. Več konkretnega o usodi Konstruktorja do petka.

Maribor. “Nočem dajati obljub, kdaj bodo plače. Verjamem pa, da se podjetje da rešiti.” S temi besedami je Marko Plečko, direktor Konstruktorja VGR, stopil pred delavce.
“Bili ste tiho o prisilki”
Okoli 270 zaposlenih v še edinem preživelem velikem mariborskem gradbincu je včeraj namreč začelo stavkati. Zahtevajo izplačilo majske in junijske plače ter regresa. Stroje so ustavili do takrat, ko jim bo poslovodstvo nakazalo zamujena izplačila.

Veliko nezadovoljstva so delavci, ki so se včeraj zgodaj zjutraj zbrali na dvorišču pred upravno stavbo, stresli na Plečka, ki je, odkar je direktor, pred njimi spregovoril drugič. Spomnimo, da je na tem mestu nedavno zamenjal Marjana Pinterja. “Že ko ste se nam predstavili kot direktor, nam niste govorili resnice. Podjetje je takrat predlagalo prisilno poravnavo, vi pa ste bili tiho. Tri mesece se pogajate za rešitev, pa nič. Mi zgradimo blok v treh mesecih,” mu je v besedo skočil eden izmed zaposlenih na gradbišču.

Konstruktor je s 4. julijem predlagal prisilno poravnavo, potem ko imajo zaradi nezmožnosti plačevanja vseh bančnih obveznosti že nekaj tednov blokirane vse transakcijske račune. Vodilni pa imajo še nekaj dni, da dopolnijo predlog s popolnim načrtom poslovanja v času prisilne poravnave. Načrt se po besedah direktorja pospešeno pripravlja.

Besede Marka Plečka niso pomirile stavkajočih. Zahtevali so odgovore lastnikov,  | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
Danes o dokapitalizaciji
Jutri (danes, op. p.) se dobimo z lastniki. Če bodo pogovori o dokapitalizaciji uspešni, se bomo z bankami lažje pogovarjali o kreditu, to pa bi pomenilo rešitev za podjetje,” je pojasnil Plečko in dodal, da upa na vložek lastnikov med milijonom in dvema milijonoma evrov. Lastniki mariborskega gradbinca so Kraški zidar, SGP Pomgrad, Ing-Edil, Vinstor Vis in Marjan Pinter.

Mladen Kutnjak, predsednik sindikata v Konstruktorju, s povedanim uprave ni bil zadovoljen: “Delavci si želimo, da konkretno izvemo, ali je še upanje za podjetje. Če ni izhoda, naj gre čim prej v stečaj.” Tudi med delavci pa je včeraj vse bolj prevladovalo mnenje, da je stečaj skorajda neizogiben.

Na cesto še tisoč ljudi?
Črn scenarij. Po besedah Gregorja Cerarja, sekretarja Območne organizacije ZSSS Podravje in Koroška, bi bil pokop Konstruktorja nova katastrofa za Podravje. “Po grobih ocenah bi lahko po najbolj črnem scenariju do konca leta na tem območju brez dela ostalo še okoli tisoč ljudi,” je dejal.

Komentarjev 1
  • privat 10:05 24.julij 2011.

    debili delavski...obračunajte z njimi .