Slovenija
22 ogledov

Obveščali bodo o ujmah

Državna meteorološka služba je zaradi nedavnega neurja, ki je prizadelo Slovenij Žurnal24 main
Agencija RS za okolje (ARSO) namerava jeseni nadgraditi obveščanje o potencialno nevarnem vremenu v državi, pripravlja pa tudi skupen projekt obveščanja.

Jeseni namerava služba z dodatnimi informacijami nadgraditi opozorila o nevarnih vremenskih pojavih. "Težimo k temu, da bi poleg stopnje nevarnosti popisali tudi možne posledice tovrstnih pojavov za določeno območje in del nekih splošnih nasvetov za prebivalstvo, kako omiliti škodo," je dejal Aleš Poredoš iz državne meteorološke službe.

 

Meteoalarm

Podatke pošiljajo tudi na evropski sistem Meteoalarm, ki je projekt evropskega združenja državnih meteoroloških služb Eumetnet, vanj pa se je Slovenija vključila junija letos. Stopnje opozorila za države in njihove regije so označene z barvami: zeleno (ni nevarnosti), rumeno (potencialna nevarnost), oranžno (nevarnost) in rdečo (velika nevarnost).

Državna meteorološka služba lahko največ tri dni pred pričakovanim dogodkom, če predvideva, da bi lahko določen vremenski pojav povzročil škodo, upravi za zaščito in reševanje pošlje predhodno obvestilo. Največ 36 ur pred dogodkom lahko pošlje opozorilo tudi ministrstvom, vladnim službam, medijem in drugim, v vmesnem času do samega dogodka pa lahko pošilja tudi obvestila s svežimi podatki.
 
Nemogoče vnaprej napovedati lokacije
Neurje, ki je 13. julija zajelo Slovenijo, je bilo v sistemu Meteoalarm označeno z oranžno barvo, kar pomeni, da lahko ujma povzroči gmotno škodo ali nesreče in da ogroža prebivalstvo. "Ko gledamo nazaj, bi si lahko privoščili tudi rdečo. Vendar je rdeča stopnja po definiciji najvišja stopnja, ki je ponavadi dosežena enkrat na leto," je dejal meteorolog Branko Gregorčič in dodal, da se po posledicah oranžna stopnja od rdeče ne razlikuje bistveno. Gregorčič opozarja, da je nemogoče napovedati lokacije neurij, kot najboljšo preventivo pa omenja kakovostno gradnjo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.