Slovenija
159 ogledov

Obvestilo še ni kazen

Naloge občinskega redarja trenutno izvaja 15 zaposlenih; kar dva sta pisala kazn Žurnal24 main
Pritožba. Čeprav na obvestilo ni mogoča, jo obravnavajo kot izjavo kršitelja.

Redarji. “Z obvestilom ni še nihče kaznovan, obveščen je le, da je storil prekršek. Tudi položnic že lep čas ne puščamo na šipah avtomobilov, ampak jih pošiljamo domov,” se je Danijel Železnjak, vodja mariborske medobčinske redarske službe, odzval na vprašanje, kako lahko mestni redarji izrečeno kazen razveljavijo.

Spomnimo, da so redarji množično posredovali na zaposlitvenem sejmu, potem pa kaznovane prek medijev obvestili, da se bo “šele v prekrškovnem postopku ugotavljalo dejansko stanje prekrška, nakar bo izdana globa ali opozorilo”.

Diskrecijska pravica
To je povzročilo val ogorčenja voznikov, ki so doslej plačevali položnice mestnega redarstva. “Na obvestilu piše, da pritožba ni mogoča. Zakaj delajo razlike?” se sprašuje bralec. “Izkoriščamo možnost, da lahko pritožbo, ki jo prejmemo pred izdajo plačilnega naloga, obravnavamo kot izjavo kršitelja, na podlagi katere se proučijo okoliščine prekrška,” odgovarja Železnjak.

10 klicev občanov na dan v povprečju prejmejo na medobčinskem redarstvu.

Da imajo prekrškovni organi zakonsko to možnost, potrjujejo v Odvetniški pisarni Ketiš - Janžekovič, a dodajajo, da bi bilo treba na obvestilo o prekršku to tudi zapisati, kar pa zdaj manjka. “Vsak se ima možnost o prekršku, ki se mu očita, izjasniti. Če tega ne stori, se lahko pozneje pritoži proti izdanim plačilnim nalogom,” dodajajo. Če se ne, je kazen dolžen poravnati, saj se z njo strinja.

Globe
Od 40 do 80 evrov
. Kazen za nepravilno parkiranje na pločniku ali kolesarski stezi in parkiranje na prostoru, označenem za invalide, je 80 evrov. Za nepravilno parkiranje na zelenici pa je treba plačati 40 evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.