Slovenija
6636 ogledov

Obvezne prispevke jim plačajo, novega obveznega prispevka ne

MZZ Anže Petkovšek Ministrstvo za zunanje zadeve
Zakonci diplomatov: čeprav je prispevek obvezen, ga morajo kriti sami.

"Zakonci diplomatov v tujini, ki imajo v Sloveniji urejeno mirovanje delovnega razmerja in jim je MZEZ do sedaj plačeval obvezno zdravstveno zavarovanje, so zaradi uvedbe v celoti obveznega zdravstvenega zavarovanja izviseli," nam je pred kratkim sporočil bralec (ime hranimo v uredništvu). Gre za to, da zakonci diplomatov ne bodo imeli kritega obveznega zdravstvenega prispevka. Na ministrstvu naj bi jim pojasnili, navaja bralec, da bodo morali prispevek plačevati sami, ker v zakonu ni izrecno navedeno, da gre za ekvivalent obveznemu zdravstvenemu zavarovanju. 

Ministrstvo: Dopolnilno zdravstveno zavarovanje so doslej plačevali sami

"Do navedene spremembe so zakonci diplomatov, tako kot ostale osebe, lahko bili vključeni v dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri kateri izmed zavarovalnic (npr. Vzajemna, Triglav, Generali), stroške teh zavarovanj pa so krili zakonci sami," pojasnjujejo na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve.

Neobvezno dopolnilno zavarovanje preoblikovano v obvezno

Vendar pa bralca oziroma zakonca diplomata v tujini zmoti ravno dejstvo, da so bili zakonci diplomatov "lahko" vključeni v dopolnilno zdravstveno zavarovanje, torej je šlo za neobvezno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Če to ni bilo sklenjeno, so morali za določene storitve, pripomočke in zdravila doplačevati. A dopolnilno zdravstveno zavarovanje je bilo izbirno, zdaj pa je ta prispevek postal obvezen, zato zakonec diplomata pričakuje, da ga bo glede na njegov status, krila država.  

Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (48. čl., ki je bil spremenjen s 35. čl. Zakona o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin Ur. l. RS št. 136/23) določa, da je s 1. januarjem 2024 zavezanec za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja med drugimi tudi nezaposleni partner/zakonec, ki je vključen v obvezno zdravstveno zavarovanje kot družinski član po javnem uslužbencu, ki opravlja delo v tujini. 
 

Račun jim bo poslal ZZZS

"Družinski člani-zakonci, zavarovani po diplomatih, do 31. 12. 2023 v Republiki Sloveniji niso imeli pravice do polnega kritja pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, niti jim proračun ni pokrival premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje," dodajajo še na ministrstvu za zdravje, kjer so zadolženi za pojasnjevanje zakonskih predpisov v primeru obveznega prispevka. Zakaj se obvezni prispevek ne enači z ostalimi obveznimi prispevki, ki jih mora kriti delodajalec, niso pojasnili. Potrjujejo le, da bodo družinski člani-zakonci, zavarovani po diplomatih, v prihodnje samostojni zavezanci za plačevanje obveznega zdravstvenega prispevka in bodo dobili univerzalne plačilne naloge s strani ZZZS.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • andrija 07:05 25.januar 2024.

    Tudi navadni zakonci si obvezni zdravstveni prispevek plačujejo sami.Poleg tega pa zaposlenim delodajalci ne plačujejo tega prispevka ampak jim ga odtrgajo od plače to je razlika.

  • bobubob 10:29 24.januar 2024.

    Me zanima, kdaj bodo uvedli dodatno prostovoljno zdravstveno zavarovanje....za tiste, ki želijo že takoj čez eno leto priti do specialista. Hja, luksuz je treba plačati, mar ne ?

  • onyxx 08:43 24.januar 2024.

    Če ga vsi ostali lahko plačamo, bodo pa tudi oni zmogli!