Slovenija
55 ogledov

"Obveznica je lahko past"

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
NLB. Izdala bo za sto milijonov evrov obveznic. Poznavalci: previdno pri nakupu.
Kaj moram vedeti o NLB obveznici?

Prodaja. Začne se 24. maja, konča pa 24. junija (v vseh poslovalnicah NLB in Banke Celje). Obveznica bo nato uvrščena na borzo. Obrestna mera. Znaša 6,25 odstotka na leto. Obresti se izplačajo vsako leto, in sicer 24. maja. Dospetje. Glavnica dospe 24. maja 2017.

NLB v ponedeljek začne denar zbirati s prodajo obveznic, ki so namenjene malim vlagateljem. Ena obveznica je vredna sto evrov, letne obresti pa so 6,25-odstotne. Se torej izplača denar iz depozitov pretopiti v obveznice?

Poznavalci pravijo, da je glavna nevarnost to, da so obveznice sedemletne, ali jih bo prej mogoče prodati na borzi, pa bo odvisno od povpraševanja.

Obrestne mere bodo rasle
Ta trenutek jo je smiselno kupiti, a je treba biti previden. Obrestna mera za obveznice je namreč fiksna, medtem ko se obrestna mera na trgu kapitala spreminja. Pričakuje se, da se bo v od dveh do treh letih začela precejšnja rast obrestnih mer. Lahko bi bile tudi višje od ponujene pri obveznicah. V takem primeru bo taka obveznica past,” pravi neodvisni finančni svetovalec Samo Lubej.

Dodaja, da bi obveznice kupil, vendar ne za ves razpoložljiv denar, nato pa opazoval, kaj se dogaja na trgu obrestnih mer. “Če bi se začel nakazovati dvig obrestnih mer, bi resno razmišljal, ali bi jih prodal,” dodaja.

Ker gre za podrejene obveznice, nas je zanimalo, kakšna je verjetnost, da gre NLB v stečaj. Poznavalec kapitalskih trgov iz Ilirike Gregor Grmek razlaga, da trg glede na to, za koliko si banka izposoja denar, ocenjuje, da je verjetnost majhna, ni pa nemogoče. Podrejena obveznica, pravi, pomeni, da so ob stečaju terjatve lastnikov teh obveznic v drugem planu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.