Slovenija
80 ogledov

Obvoznica lahko povozi metulje

Tomaž Toni iz društva Barjanski zmaj pravi, da na okoljskem ministrstvu do zdaj Žurnal24 main
Obvoznica. Trasa obvoznice pri Škofljici pomeni škodo za Ljubljansko barje, pravijo v Barjanskem zmaju.

Gradnjo obvoznice mimo Škofljice bodo v okoljevarstvenem društvu Barjanski zmaj poskušali ustaviti, je dejal predsednik društva Tomaž Toni. Kot je povedal, je predvidena trasa obvoznice po različici 1A ali 2A iz okoljevarstvenega vidika za Ljubljansko barje nesprejemljiva, saj teče po zaščitenem območju Nature 2000 ter predstavlja grožnjo ogroženemu in zaščitenemu metulju, barjanskemu okarčku.

Čaka še potrditev vlade
Predvideno traso obvoznice mora najprej potrditi vlada. “Menimo, da potrditve ne bo dobila, če se obrnemo na institucije Evropske unije,” je razložil Toni. Zahteve Nature 2000 morajo, kot je pojasnil, države upoštevati, tega pa bi se po njegovem mnenju morali zavedati tudi projektanti in načrtovalci obvoznice. “Nenazadnje se s to traso ne strinjajo niti na kmetijskem ministrstvu,” je dodal.

“Zavedamo se, da je obvoznica potrebna,” je povedala Tatjana Čelik iz Društva za preučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije. Po njenih besedah pa bi bila sprejemljivejša trasa, ki bi potekala severno od potoka Škofeljščica

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.