Slovenija
49692 ogledov

"Oče je umrl v dolgovih, bom njegove dolgove podedoval jaz?"

Položnice, računi, elektrika, stroški, denar, finance Profimedia
Oče je nedavno umrl, za njim pa so ostali dolgovi. Njegovega dediča zanima, ali bo podedoval očetove dolgove.

V naši novi rubriki pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme. 

Jaz pa imam vprašanje glede morebitne odgovornosti za očetove dolgove. Oče je nedavno umrl in zapustil stanovanje, bil pa je tudi zelo zadolžen, mislim, da okrog 100.000 evrov. Ker sem njegov edini dedič, bi podedoval to stanovanje, a se bojim, da bom zaradi tega podedoval tudi njegove dolgove. Prosim za nasvet, kaj storiti. Zanima me tudi, ali lahko očetovi upniki "posežejo" po stanovanju po uvedbi dedovanja? Hvala. 
   

Boštjan J. Turk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zahvaljujem se za vaše vprašanje. 

Temeljno pravilo glede dedovanja zapustnikovih dolgov je, da dediči zanje odgovarjajo do višine vrednosti podedovanega premoženja. Vzemiva hipotetično: če bi bilo stanovanje, ki bi ga podedovali vredno 150.000 evrov, oče pa bi bil zadolžen v višini 100.000 evrov, potem bi odgovarjali za njegov dolg do višine 100.000 evrov, ne pa do višine 150.000 evrov.

V primeru, če bi se dediščini odpovedali, pa ne bi odgovarjali za očetove dolgove.    

Očetovi upniki imajo sicer po zakonu pravico, da v treh mesecih od uvedbe dedovanja zahtevajo, da se zapuščina (stanovanje) loči od dedičevega premoženja. Če to storijo, vi pa se dediščini ne bi odpovedali, je posledica ta, da ne bi mogli več razpolagati s to zapuščino.

Če bi bila torej izvedena ločitev zapuščine, bi stanovanje ostalo v zapuščini kot tako imenovano premoženje z omejeno pravno subjektiviteto - šlo bi za tako imenovano ločeno zapuščino, ki bi na vas prešla le v tolikšni meri, kolikor bi po poplačilu ločitvenih upnikov v njej ostalo. 

Konkretno: ločitveni upniki bi zahtevali prodajo takega stanovanja in poplačilo svojih terjatev iz te kupnine, medtem ko bi morebitni preostanek kupnine ostal v zapuščini, ta znesek pa bi potem prešel na vas. 

Upniki sicer lahko zahtevajo poplačilo svojih terjatev samo iz zapuščinskega premoženja (cum viribus hereditatis).

Odgovor na vprašanje, kaj storiti v takem primeru je relativen, saj je odvisen od številnih dejavnikov: od tega, kakšna je vrednost stanovanja, kako visoki so bili v resnici očetovi dolgovi, kako bodo ukrepali upniki ipd. Marsikdo se taki dediščini raje odpove, saj ugotovi, da ga bo stala preveč časa in energije. Se pa to seveda razlikuje od človeka do človeka.  

Mag. Boštjan J. Turk
 

Komentarjev 20
  • h4ck3r 10:17 30.januar 2023.

    Naklonsky...ufff težke besede. Samo upam da, ali nimaš otrok ali pa si kakšen "priviligiranec", ki nikoli ne bo potreboval kredita. Kot je napisal oneh, vsak lahko ima sanje in vse splanirano, ampak nesreča nikoli ne počiva in lahko danes vzameš ...prikaži več kredit, imaš vse obroke splanirano tako da lahko družina normalno živela v lastnem stanovanju in čez kakšno leto te zadane infarkt. Kaj potem? Si slab človek ali starš?

  • radovednica 08:21 30.januar 2023.

    Ja, res čudno vprašanje!? SEVEDA.

  • munja 11:19 29.januar 2023.

    Ker ne vemo vseh okoliščin, je brezpredmetno nekaj sodit in komentirat.