Slovenija
75 ogledov

Oče: Kot da me ne bi bilo

"Franc Donko zelo dobro dela, ne nasedajte povzročitelju nasilja," je dejal Jože Žurnal24 main
Maribor. Kar je en delavec mencal tri mesece, je drug opravil v eni uri.

“Postopek določitve stikov z otrokom ne gre tako hitro. Če boste tri mesece brez otroka, to ni nič takega, saj je še dojenček.” Te besede je iz ust socialnega delavca Centra za socialno delo (CSD) Maribor Franca Donka slišal D. B. (polno ime je znano uredništvu).

“Le dan po tistem, ko me je partnerica grozeč s samomorom zapustila, ji je Donko izročil otroka. Od marca sem ga videl samo nekajkrat, saj se njegova mati ne drži dogovora o stikih,” je za Žurnal24 povedal 31-letni Mariborčan.

O stikih dokončno sodišče

Zahtevek. Stike staršev z otrokom bo dokončno določilo sodišče. Mati je zahtevek vložila 19. maja.

“Na manj kot 50 odstotkov ne pristanem,” pravi D. B., ki je mu je policija v preteklosti izrekla prepoved približevanja partnerici za deset dni.

Prestavljal sestanke
“Donko me sploh ni upošteval, bil je zelo nepošten, kot da me ne bi bilo. Nenehno se je izgovarjal, prestavljal sestanke. Dokler mu nisem zagrozil s kazensko ovadbo, se ni nič spremenilo,” je dejal.

“Ko je moj primer prevzela druga socialna delavka Francka Premzel, so bili stiki določeni v eni sami uri, a kaj ko se jih bivša ne drži,” je grenko sklenil oče petmesečnega sina.

Položnice skupnega stanovanja zdaj poravnava sam. Zaradi prihoda dojenčka se je nabralo za kakšnih tisoč evrov dolgov. Kljub temu D. B., kot je zatrdil, ves čas plačuje tudi dogovorjeno preživnino v višini 50 evrov, po potrebi pa kupuje tudi potrebščine za dojenčka.

Mati se boji za otroka
Kot je razvidno iz dokumentov CSD Maribor, mati stike zavrača zaradi “vedenja očeta in strahu, da otroka ne bo dobila nazaj”.

“Vedenje nekdanje partnerice je odvisno od dneva. Če je razpoložena, privoli v stik; če ni, pa pač ne,” je razložil D. B. in zatrdil, da je njegova nekdanja partnerica na CSD privolila v psihosocialno pomoč, a ne ve, ali je je bila dejansko deležna. Tega nam zaradi zaščite podatkov ni hotel potrditi niti direktor CSD Maribor Jožef Tivadar.

Obravnavan zaradi nasilja
“Par smo obravnavali zaradi nasilja, mati je bila dlje v kriznem centru. Naredili smo vse, kar veleva stroka. Ni res, da bi kdorkoli narobe delal,” je Tivadar zavrnil očitke D. B.

Donko zelo dobro dela, a na tem primeru ni delal sam, pač pa je delal ves tim,” je pojasnil.

“Vsak dan imamo takšne primere in iščemo najboljše rešitve. Ne nasedajte povzročitelju nasilja,”
je še opozoril. Naš sogovornik pa je dejal: “Res sem nekdanjo partnerico enkrat brcnil v nogo, a to zato, ker me je žalila po smrti mojega očeta.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.