Slovenija
36028 ogledov

"Oče mi je podaril stanovanje, zdaj bi ga dal rad moji sestri"

stanovanje nepremicnine.net
Oče mi je s pogodbo o dosmrtnem preživljanju podaril stanovanje, da sem skrbela zanj, zdaj bi ga zaradi demence raje dal sestri. Jo lahko razdre? Kaj naj naredim?

V naši novi rubriki bo pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarjal na vaše pravne dileme. 

Pozdravljeni

Zelo bom vesela, če mi lahko pomagate v sledeči pravni dilemi: Z očetom, ki je zdaj star 85 let sem pred tremi leti podpisala pogodbo o dosmrtnem preživljanju. Takrat je bilo njegovo zdravstveno stanje še kolikor toliko zadovoljivo, mentalno je bil skoraj povsem pri sebi, čeprav sem imela občutek, da ga je že začela malo dajati demenca. Predmet pogodbe je bilo stanovanja v ljubljanski Šiški. Zdaj je z njegovo demenco že precej huje in pravi, da se ne spomni, da bi podpisal kakšno takšno pogodbo in, da če bi jo, bi stanovanje naklonil moji mlajši sestri in ne meni. To me je zelo prizadelo, saj sem zanj skrbela bistveno več kot sestra. Zdaj govori, da bo pogodbo enostransko razdrl, ker sem ga ogoljufala. Prosim vas, če mi lahko svetujete, ali lahko to stori? Ali mi lahko škoduje tudi sestra, s katero nisva v najboljših odnosih in tako pogodbo izpodbija? Posebej poudarjam da ni več povsem opravilno sposoben.

A. N.  

Boštjan J. Turk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zahvaljujem se za vaše zanimivo pismo, ki odpira dve pravni vprašanji in sicer na možnost, da bi oče enostransko zahteval, da se pogodba o dosmrtnem preživljanju razveže in na vprašanje, kako je z njegovo opravilno sposobnostjo v tem primeru, kot tudi v primeru, če bi želel na novo skleniti tako pogodbo z vašo mlajšo sestro?

Predvsem je pomembno vedeti, da sta z očetom pred tremi leti veljavno sklenila pogodbo o dosmrtnem preživljanju. Če bo kdorkoli (denimo) sestra trdil, da pogodba med vama ni bila veljavno sklenjena, denimo zaradi očetove nerazsodnosti (začetek demence), bi morala to utemeljeno dokazati - dokazno breme je namreč na tistem, ki nekaj takega zatrjuje. Oceno glede razsodnosti  običajno podajo izvedenci psihiatrične stroke.

Glede na to, da pravite, da so bile očetove mentalne sposobnosti ob podpisu pogodbe pred tremi leti  še na dokaj visoki ravni, krepko dvomim, da bi lahko sestra dokazala, da tedaj ni znal poskrbeti za svoje pravne interese in z vami veljavno skleniti take pogodbe.  

Oče bi prav tako zelo težko enostransko zahteval razvezo pogodbe o dosmrtnem preživljanju, saj bi moral dokazati, da niste izpolnjevala svojih pogodbenih obveznosti, kar pa očitno ne drži, prav tako pa bi se pri takem ravnanju lahko izpostavilo tudi vprašanje njegove (zdajšnje) opravilne sposobnosti. Posledično tudi ne bi mogel skleniti niti nove tovrstne pogodbe z vašo mlajšo sestro.

Da bi se v bodoče izognili silno neprijetnim situacijam v zvezi z očetovimi spornimi potezami in morebitnimi sestrinimi manevri, ki vam ne škodujejo zgolj v pravnem oziroma premoženjskem smislu, ampak tudi v čustvenem, vam toplo priporočam, da na sodišče podate predlog za odvzem očetove opravilne sposobnosti in njegovo postavitev pod skrbništvo.

Mag. Boštjan J. Turk

Komentarjev 5
  • Kmodri 16:43 25.december 2022.

    Lenuhi, petje na PF poslušati predavanja. So brezplačna!

  • rd2dmk2 08:51 25.december 2022.

    lepo, končno nekaj koristnega. dobiš zastonj pravni poduk, čeravno ga nisi niti zahteval. vsako znanje pride zelo prav.

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 08:15 25.december 2022.

    Zato so odvetniki,ne pa rubrike?????