Slovenija
57 ogledov

Oče prodajal svoji hčerki

Ocene kažejo, da je samo prisilnih prostitutk v Sloveniji okoli 300, če pa pogle Žurnal24 main
Lovke trgovine z ljudmi že dve desetletji prepredajo tudi našo deželo. Najpogostejša oblika je prisilna prostitucija. Oče prodaja svoji hčerki, tuja dekleta so prisiljena v seks brez kondoma ...

"Trgovina z ljudmi je pri nas prisotna že od začetka devetdesetih let. Slovenija se tako umešča na evropski zemljevid kot država namena, končne destinacije, nastopa pa tudi kot država izvora in država tranzita," nam pojasni Katjuša Popović iz Društva Ključ.

Najpogostejša oblika zlorabe pri nas je po njenih besedah še vedno prisilna prostitucija. "V Sloveniji imamo precej težav, saj še vedno ne znamo dobro prepoznavati drugih oblik zlorabe. Problem je tudi dokazovanje trgovine z ljudmi na sodišču, saj so materialni dokazi izjemno redki. Vse temelji na izjavah prič oziroma žrtev in oškodovancev," dodaja.

Žrtve, pokličite 0801722
V Sloveniji se vse žrtve lahko obrnejo na Društvo Ključ, ki edino ponuja  namestitev v varni prostor, pomoč pri integraciji in psihosocialno pomoč. Karitas nudi krizno namestitev, ki pa je časovno omejena le na pet dni in štiri noči.

Ministrstvo za notranje zadeve z današnjim dnem vzpostavlja skupno vstopno točko za paket anonimnih e-prijav. Že obstoječima obrazcema za podajanje anonimnih e-prijav korupcije in nasilja v družini se namreč zdaj pridružujejo možnosti prijav trgovine z ljudmi, pogrešanih in iskanih oseb, nepravilnosti pri delovanju avtošol, tehničnih pregledov in pri zasebnem varovanju.

Oče prodajal svoji hčerki
Popovičeva nam je zaupala, da jo je pred kratkim zelo prizadel primer očeta, ki živi v Sloveniji in prodaja svoji hčerki za poroko, in to za borih pet tisoč evrov. "Srečujemo se s srhljivimi primeri zlorabe ljudi. Nekatere izmed njih imamo nameščene v varnem prostoru. Omenimo lahko tudi primer moškega, ki je bil osem let zasužnjen v eni izmed slovenskih družin," dodaja.

Prisiljene v spolni odnos brez kondoma

Velikokrat se dogaja, da ženske iz drugih držav, ki že nekaj časa delajo v slovenskem nočnem lokalu, odidejo v matično državo, kjer novačijo mladenke za delo v Sloveniji. Obljublja se jim delo prek delovne pogodbe, zaposlene bi bile izključno kot plesalke, ko pa pridejo v Slovenijo s pogodbo in vizumom, se jim življenje obrne na glavo. Zloraba se ponavadi začne že prvi dan.

"Ženske, ki pa pridejo v Slovenijo z namenom prostitucije, so prevečkrat nalagane, da je prostitucija pri nas zakonita. Ko je dekle iz daljne dežele enkrat v Sloveniji, ne more izbirati klientov, ponuditi mora vse spolne prakse, prepove se ji uporaba kondoma, saj so tako stranke bolj zadovoljne … "
zatrjuje Popovičeva in dodaja, da ženske pristanejo na pogoje predvsem zaradi nevzdržnega ekonomskega položaja.

Zlorabljeni tudi moški
Trgovina z ljudmi je dober pokazatelj žalostnega dejstva, da so ljudje v času hude recesije in revščine pripravljeni opravljati stvari, ki jih sicer ne bi nikoli. Poleg tega se tovrstni kriminal izjemno težko odkrije, saj imamo v Sloveniji slabo sodno prakso, poleg tega pa ponavadi ni materialnih dokazov, ki bi odgovorne spravili za zapahe. Tovrstna dejavnost je potemtakem dobičkonosna in ne prav rizična.

"Trgovci z ljudmi so večinoma moški, vendar pa lahko tudi pripadniki močnejšega spola postanejo žrtve prisilne prostitucije v primeru, da gre za homoseksualno prostitucijo. Mlajšega heteroseksualnega moškega se tako prisili v spolne odnose z moškimi," konča Popovićeva.

Poudarimo, da v trgovino z ljudmi spada tudi prisilno delo. Strokovni posvet na to temo bo potekal v petek, tako da bodo skupne točke podane že naslednji teden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.