Slovenija
13 ogledov

Oče: Zavrgli so glas otroka

Sodišče je natanko po enem tednu odločilo, da ni zadržkov, da deklica ne bi žive Žurnal24 main
Sodišče. Deklica k mami, oče se bo pritožil.

“Sodišče je verjelo mami, ki je zatrdila, da dedek ni zlorabil vnukinje. Hkrati je sodišče zavrnilo vrsto dokazov. To praktično pomeni, da lahko zdaj izvršilec v spremstvu policije vsak trenutek deklico odvzame očetu in jo dodeli mami, čeprav kriminalistična preiskava še niti ni končana,” je sklep slovenjgraškega sodišča, da zavrne začasno odredbo, komentirala Natalija Markač, zagovornica otroka. Oče skoraj štiriletne deklice je namreč vložil zahtevo za začasno odredbo, da se deklica ne dodeli materi, dokler se ne razjasnijo okoliščine suma spolne zlorabe s strani dekličinega dedka (očeta matere).

Izvedel od nas
Dedek je za sklep izvedel od nas. “Ta odločitev se mi zdi na mestu,” je povedal, več pa ni želel komentirati. Je pa že pred tednom, ko je bil zaslišan na sodišču, dejal, da bo resnica nekoč prišla na dan.

“Zelo, zelo sem vesela, da je sodišče odločilo tako, kot je,” pa je za Žurnal24 dejala mati deklice, ki smo jo našli v varni hiši. Na vprašanje, zakaj se je zatekla vanjo, je odgovorila, da je bila dlje časa deležna psihičnega nasilja partnerja, v zadnjem času pa tudi s strani medijev in okolice. “Vse do leta 2008 sem živela v velikem strahu, ko je imela hčerka leto in pol, pa sem zbrala moč in odšla. Že takrat sem tudi vložila zahtevo za dodelitev otroka in ustrezno obvestila vse pristojne institucije. Preselila sem se domov in policiji prijavila, da sem žrtev nasilja. Bitka za hčerko se je torej začela že takrat in ne šele zdaj,” je dejala in dodala, da so bili njeni stiki s hčerko zadnji dve leti redki, saj je ta ostala pri očetu, kjer so živeli od njenega rojstva. “A z njo ni nikoli nihče v naši družini grdo ravnal,” je zatrdila.

Zahtevajo izvedenca
Oče deklice, ki je opravil testiranje s poligrafom, se bo na sklep, kakršnega ni pričakoval, pritožil. “Zavrgli so glas otroka in upoštevali le navedbe mame,” je komentiral.

“Pritožba mora biti vložena v osmih dneh, vendar nas skrbi to, da ta ne zadrži izvršitve sklepa sodišča,” pa je povedala Markačeva. Dodala je, da bodo, če bo treba, izročitev deklice preprečili z živim zidom. “Menim, da bi moralo sodišče s sklepom počakati vsaj tako dolgo, dokler ni povsem ovržen sum zlorabe oziroma dokler izvedenec s področja spolne zlorabe ne bi odgovoril na ključno vprašanje, ali je otrok bil zlorabljen ali ne,” meni Markačeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.