Slovenija
10 ogledov

Ocene petih bank navzdol

banka Anže Petkovšek
Fitch znižal oceno petim slovenskim bankam: NLB, NKBM, Banki Celje, Gorenjski banki in Probaniki.

Bonitetna agencija Fitch je petim slovenskih bankam znižala oceno, dvema pa jo je potrdila. Znižanje je doletelo Novo Ljubljansko banko (NLB), Novo Kreditno banko Maribor (NKBM), Banko Celje, Gorenjsko banko in Probanko, medtem ko je oceno ohranila za Abanko Vipa in Banko Koper.

Fitch je NLB in NKBM znižal dolgoročno oceno kreditnega tveganja za tri stopnje, in sicer z BBB- na BB-. Znižanje je po pojasnilih Fitcha posledica nejasnosti in odlašanja sprejema in izvedbe ustrezne in odločne rešitve težav celotnega slovenskega bančnega sistema, še posebej NLB in NKBM.

Ni ustreznih ukrepov

Bonitetna agencija je že avgusta lani, ko je nazadnje spremenila bonitetne ocene slovenskim bankam, navedla, da bo sprejem ustreznih ukrepov za rešitev razmer v bankah odločilni dejavnik za nadaljnje spremembe ocen bank.

Nujnost sprejema ustreznih rešitev za bančni sistem je od avgusta lani še bolj aktualna, saj se je kakovost naložb v NLB in NKBM, pa tudi celotnega bančnega sektorja, v tem času še poslabšala, slabi pa so še naprej tudi gospodarski obeti za Slovenijo.

Kapitalsko ustrezni

Kljub temu Fitch meni, da bo država poskrbela za kapitalsko ustreznost omenjenih bank, ki sta v večinski državni lasti in sta tudi sistemsko pomembni, saj je banki reševala tudi doslej. Po oceni Fitcha NLB in NKBM potrebujeta 1,6 milijarde evrov svežega kapitala.

Fitch je Banki Celje in Gorenjski banki dolgoročno oceno kreditnega tveganja znižal za dve stopnji - prvi z B+ na B-, drugi pa z BB- na B. Dolgoročno oceno kreditnega tveganja Probanke pa je agencija znižala z CCC na CC, kar je še nekoliko globlje v območju zelo tvegane naložbe.

Abanka in Banka Koper ohranili oceno

Oceno sta medtem ohranili Abanki Vipa in Banka Koper. Dolgoročna ocena kreditnega tveganja Abanke tako ostaja B-, Banke Koper pa BBB.

Fitch je kratkoročno oceno kreditnega tveganja tako NLB kot NKBM znižal za eno stopnjo, in sicer z F3 na B. Ta ocena je nespremenjena ostala za Abanko (B), Probanko (C), Banko Celje (B), Gorenjsko banko (B) in Banko Koper (F3).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.