Slovenija
11008 ogledov

Očetovski dopust: novosti v letu 2017

Oče in otrok Profimedias
"Očetje bodo v letu 2017 imeli na voljo skupno 25 dni plačanega očetovskega dopusta in 25 dni neplačanega očetovskega dopusta," so sporočili z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Letos se je začel postopek pretvarjanja neplačanega dopusta v plačenega (vsako leto 25 dni neplačanega v pet dni plačanega), tako da so imeli očetje letos pravico do 20 dni plačanega in 25 dni neplačanega dopusta, za katerega država plača prispevke za socialno varnost. 

Očetovski dopust | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
Šteje dan vložitve vloge

Novost (torej 25 plačanih in 25 neplačanih dni očetovskega dopusta) bo veljala za vse vloge, ki bodo oddane po 1. 1. 2017, torej lahko tudi za otroke, ki se bodo rodili letos, če bodo očetje vlogo na center za socialno delo vložili prihodnje leto. 

Prvih 15 koledarskih dni očetovskega dopusta mora oče izrabiti do šestega meseca otrokove starosti. Od 1. 1. 2017 ima oče pravico še do 10 koledarskih dni plačanega očetovskega dopusta, ki ga mora izrabiti v strnjenem nizu po koncu starševskega dopusta, najkasneje pa do konca prvega razreda osnovne šole otroka. Ostalih 25 koledarskih dni, za katere so plačani prispevki, oče lahko izrabi do tretjega leta starosti otroka. 

Pravico dobijo tudi očetje, ki so že uveljavljali očetovski dopust

Novih pet dni dopusta bodo lahko uveljavljali tudi očetje otrok, ki še niso dopolnili treh let, če še niso izkoristili pravice do neplačanega dopusta. V tem primeru bodo dobili pravico do koriščenja desetih dni v kosu. Dodatnih pet dni plačanega očetovskega dopusta pa bodo lahko izkoristili tudi očetje, ki so dodatnih pet dni dobili že letos, pod pogojem da imajo še dovolj neizkoriščenega očetovskega dopusta in da otrok še ni starejši od treh let. 

"Za tiste očete, ki imajo otroka starejšega od treh let, pa nova ureditev ne velja, saj pravice do neplačanega dopusta, ki se preoblikuje v plačani dopust, več nimajo oziroma je ne morejo uveljavljati," pojasnjujejo na ministrstvu. 

Da meja treh let otrokove starosti morda ni najbolj pravno utemeljena, smo ob uveljavitvi novosti obširno poročali. Na ministrstvu so zaradi nje prejeli tudi že več pritožb, a sodnega epiloga še ni. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • ode 21:29 28.november 2016.

    Poznam primer: mati brezposelna in dobiva nadomestilo z Zavoda, oče zaposled z dobro plačo. Vzel je očetovski enoletni dopust. V času očetovskega dopusta je od jutra do večera delal honorarno oziroma na fuš, zjutral šel in zvečer prišel domov. Kakšen ...prikaži več smisel ima očetovski dopust, če je mati itak doma. Očetovski dopust ni kot bolniška. Koristniku ni treba biti doma in lahko dela kar hoče.

  • JONIJONI 09:55 26.november 2016.

    Ves svoj očetovski dopust zamenjam za plačo v razvitih evropskih državah!!!

  • Janez_53 09:45 26.november 2016.

    To je NEPLAČANI dopust, plačani so le prispevki! Poglej podatke o PLAČANIH porodniških in starševskih dopustih, pa boš videl kje se nahajamo! Ne vem pa, kaj pomeni bluzenje o zaplankarstvu. Ti že veš.