Slovenija
115 ogledov

Očetu bolniškega niso dali

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Nega otroka. Žena na porodniškem bolna, otrok bolan, oče pa mora v službo.

Bolniški dopust. “Želel sem odpreti bolniški dopust za hčer, ki ima rotavirus. Toda sestra v Zdravstvenem domu (ZD) Bežigrad me je zavrnila, ker je žena na porodniškem, čeprav se tudi sama zelo slabo počuti, pa še tik pred porodom je,” je ogorčen bralec, ki dodaja: “Pojasnila mi je, da bi komisija na zavarovalnici o upravičenosti do bolniškega za deklico odločala le, če bi ženo rešilec odpeljal v bolnišnico!”

Ko je otrok v bolnišnici
Spremstvo. Ob hospitaliziranem otroku, ki še ni dopolnil šest let, lahko eden od staršev v bolnišnici biva brezplačno. Pripadata mu ležišče in prehrana, ne pa tudi pravica do bolniškega staleža, razen ob težkih bolezenskih stanjih otroka, opredeljenih v zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Zavarovalnica le izgovor
Osebni zdravnik lahko odobri nego za otroka tudi v primeru, da je drugi starš denimo upokojen ali na porodniškem, pa zaradi svojega zdravstvenega stanja ali drugih okoliščin ne more negovati bolnega otroka. Tako pojasnjuje Peter Rutar, predstavnik Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

“Zdravstveno osebje se dostikrat izgovarja na zavarovalnico, namesto da bi pacientom pojasnilo dejanske razmere,” pravi Rutar.

Napaka je v komunikaciji
Predstojnica ZD Bežigrad Ksenija Jelenc je prepričana, da je šlo le za napako v komunikaciji: “Sestra bi mu morala razložiti, kako lahko pridobi bolniški dopust. V tem primeru bi bilo najbolje, da bi pri svojem osebnem zdravniku zaprosil za dopust za nego družinskega člana, torej za ženo. Za nego otroka bi namreč pediater moral podati predlog imenovanemu zdravniku na ZZZS.”

Kot pravi Jelenčeva, se bo pogovorila z vsemi sestrami. “V opravičilo lahko rečem le, da imajo precej telefonskih klicev in najbrž zato prehitro končajo razgovor,” sklene predstojnica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.