Slovenija
17 ogledov

Očistili bodo Barje

(Foto: bralka Irma) Žurnal24 main
Že peto leto zapored bodo prebivalci iz okoliških občin poskrbeli za čisto Ljubljansko barje.

Čistilna akcija na Barju bo potekala v vseh sedmih občinah Ljubljanskega barja: v Ljubljani, na Brezovici, Logu - Dragomerju, Vrhniki, v Borovnici, na Igu in v Škofljici.

Čistilna akcija poteka že peto leto. "Čistilne akcije posameznih društev in nevladnih organizacij pa potekajo že vse od leta 1900," je povedal Tomaž Toni iz okoljevarstvenega društva Barjanski zmaj.

Akciji se bodo pridružili gasilci, lovci, taborniki, skavti, upokojenci in seveda tudi posamezniki, ki niso vključeni v društva. Pričakujejo še več ljudi kot lani. "Približno 1500 do 2000 ljudi. Odzivnost je večja, ljudje se vse bolj zavedajo, da je čisto in zdravo okolje pomembno."

Poskrbljeno za varnost
Sodelujeta tudi Snaga in Komunalno podjetje Vrhnika, ki bosta poskrbela za vreče. Organizatorji pa so prostovoljcem za večjo varnost priskrbeli odsevne brezrokavnike, ker gre za čiščenje predvsem ob prometnih povezavah. "Letos nam je uspelo priskrbeti okoli 1100 odsevnih brezrokavnikov, 500 odsevnih trakov, okoli 800 rokavic, tako da bo za varnost prostovoljcev poskrbljeno," je pojasnil Tomaž Toni.

Pripravljajo tudi okroglo mizo, na kateri bodo župane barjanskih občin poskušali spodbuditi k čistejšemu okolju, predvsem na zemljiščih, ki so v lasti občin, "saj so po zakonu lastniki zemlje dolžni poskrbeti za odstranitev odpadkov", je dodal Toni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.