Slovenija
42 ogledov

Očistimo svet

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Prihodnje leto se nam obeta nova čistilna akcija. Tokrat naj bi čistil cel svet. "Pričakujemo, da bo sodelovalo sto milijonov ljudi," pravi Petrovič iz društva Ekologi brez meja.
Priprave so po besedah Petroviča v polnem teku. "Svetovni zemljevid je pripravljen za vpis divjih odlagališč."

Lanskoletna čistilna akcija "Očistimo Slovenijo v enem dnevu" je bila nadvse uspešna. "Udeležilo se je je več ljudi, kot smo pričakovali. Številka se je ustavila pri 200 tisoč prostovoljcih," je povedal ekolog brez meja, Nara Petrovič.

Zato so predstavniki Litve, Estonije in Slovenije odločili, da stopijo še korak naprej. Svoje pobude so lanskega septembra predstavili v evropskem parlamentu. "Da bodo oblasti v ostalem svetu pripravljene, ko bo ta stvar zaživela," nam pove Petrovič.

"Let's Do It World 2012!"
Evropski poslanci so njihovo pobudo vzeli resno, saj se je ta teden v Evropskem parlamentu začela kampanja v podporo pobudi o evropski čistilni akciji "Let's Do It World 2012".

Slovenska ekipa je ena od glavnih organizatorjev svetovne čistilne akcije "World Cleanup 2012".

Pisno izjavo o tem sta skupaj s še tremi evropskimi poslanci iz Francije, Estonije in Litve vložila tudi dva slovenska poslanca, dr. Romana Jordan Cizelj in Zoran Thaler.

Letos akcije ne bo, pove Nara Petrovič, "saj smo si leto 2011 vzeli čas za priprave". "Lani smo namreč videli, da potrebujemo malce več časa kot sedem mesecev, da se stvari, še posebej na globalni ravni, uredijo," še dodaja. Marca in aprila pa pripravljajo akcijo popisovanja divjih odlagališč: "Pripravljen imamo tudi že svetovni zemljevid, kjer bomo vpisovali na milijone divjih odlagališč."

Podpora poslancev pomembna
Namen pisne izjave o evropski čistilni akciji in pobudi "Let's Do It World 2012!" je pridobiti podporo poslancev Evropskega parlamenta pri organizaciji podobne prostovoljne čistilne akcije, ki bo potekala na isti dan, 24. marca 2012, v čim večjem številu držav po vsem svetu.

Je malo kaotično. Glede na to, da gre za prostovoljski projekt, ki je razpršen po celem svetu, ne pričakujemo, da bo stvar absolutno organizirana. Ampak sporočilo se odlično širi.
Ekolog brez meja Nara Petrovič

Akcija bo v Evropskem parlamentu trajala do 16. maja 2010. "Že nekje v aprilu pa bomo spet obiskali EP in tam predstavili pobudo v želji, da zberemo potrebne podpise," doda Petrovič.

Potrebne podpise, 368 podpisov od skupaj 736 poslancev v parlamentu, si bosta skupaj s kolegi prizadevala zbrati tudi slovenska poslanca v EP.Če jim jih bo uspelo zbrati, potem se bo pisna izjava lahko natisnila v vseh uradnih jezikih in se vključila v uradni zapisnik zasedanja.

Popis odlagališč
"Popis, ki ga bomo opravili marca in aprila, bo pokazal, ali so ljudje spremenili svoje navade in če se je obseg divjih odlagališč povečal ali zmanjšal," pove Petrovič in doda, da je izredno težko prevzgojiti ljudi, predvsem samostojne podjetnike, ki v tej krizi, po njegovem mnenju, odpadke raje odnesejo v naravo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.