Slovenija
19 ogledov

Očistite vozilo, se splača

Zagrožena kazen za pravne osebe, ki imajo neočiščena vozila, je 1200 evrov. (Fot Žurnal24 main
Na Hrvaškem so policisti pretekli teden voznike, ki so imeli na avtomobilih preveč snega, oglobili za približno 123 evrov.

Kljub vremenskim napovedim številni vozniki tako v Sloveniji kot na Hrvaškem pravijo, da jih je letošnje sneženje presenetilo. Nekateri hrvaški vozniki pa so se poleg oteženih vremenskih razmer spopadali z jezo, ker so jih policisti oglobili za približno 120 evrov, ker niso imeli očiščenih vozil.

Poleg zimskih gum morajo namreč vozniki ob novozapadlem snegu očistiti vozila, tudi s strehe. Ob zaviranju lahko sneg pade na vetrobransko steklo, lahko pa ovira druge voznike. Hkrati morate postrgati zmrzal na steklih, ki je na Hrvaškem prav tako kazniva. No, če tega ne boste storili z namenom, da bi se izognili kazni, storite to vsaj za zaščito brisalcev, ki jih zamrznjena stekla lahko poškodujejo.

Najmanj 120 evrov kazni
Tudi v Sloveniji morate imeti poleg obvezne zimske opreme v času od 15. novembra do 15. marca očiščena vozila. To pomeni, da na vozilih ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da je vozniku omogočena normalna vidljivost. 120 evrov pa je zagrožena kazen, če tega predpisa ne boste upoštevali. Če pa bi s tem ovirali promet, boste morali plačati še dodatnih 400 evrov kazni.

Ob vseh obveznih skrbeh za vozilo pa je v času nizkih temperatur priporočljivo tudi sredstvo za odmrzovanje, ki je posebno primerno za tista vozila, ki nimajo daljinskega odklepanja. Preventivno pa ključavnico lahko poškropite tudi s priljubljenim WD-40.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.