Slovenija
16 ogledov

"Očitno nekaj ni v redu"

Ozračje pred referendumom 6. junija je med zagovorniki in nasprotniki arbitražne Žurnal24 main
Zbor za republiko. Izjava Hrvaške glede prejudiciranja meje na morju ni enostranska interpretativna izjava, ampak ima mednarodnopravne posledice. Zbor poziva MZZ, naj dokaže neresničnost hrvaške izjave.
Pahor z izjavo glede hrvaške enostranske izjave potrjuje, da ni jasno, kaj se z arbitražnim sporazumom sploh sprejema.
Zbor za republiko

Na včerajšnje izjave premierja Boruta Pahorja, da enostranska izjava Hrvaške ni bila priložena k sporazumu in podpisu sporazuma in da kot taka nima posledic, se je Zbor za republiko, ki ga vodi Gregor Virant, ostro odzval.

Iz Pahorjeve izjave je očitno, da nekaj ni v redu, pravijo v zboru in premierja ter ministrstvo za zunanje zadeve pozivajo, naj dokažeta, da hrvaške trditve o usklajenosti izjave s slovensko stranjo niso resnične in da na noben formalen ali neformalen način ni bilo dano slovensko soglasje na hrvaško izjavo oziroma njeno vsebino.

V zboru so na podlagi angleškega zapisa arbitražnega sporazuma in hrvaške izjave, da v njem ne priznava teritorialnega stika Slovenije z odprtim morjem, še prepričani, da Hrvaška besedice junction nima za teritorialni stik, s tem pa sporazum v svoji hrvaški in angleški različici Sloveniji odreka teritorialni dostop do odprtega morja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.