Slovenija
42 ogledov

"Očitno nekomu pod nos močno smrdi"

Od Spodnje Idrije do Jesenic je po najhitrejši poti uro in pol vožnje. (Foto: Re Žurnal24 main
Stavkajoči. "Očitno pod nosom nekomu zelo smrdi." Pred stavbo Hidrie Rotomatika na Jesenicah policisti in varnostniki, medtem ko vodstvo vztraja, da s prihodom delavcev iz S. Idrije ne krši zakona o stavki.

"Mi s stavko nadaljujemo, stavka tudi popoldanska izmena, okoli 15 do 20 delavcev. Proizvodnja je nekoliko okrnjena, a ne stoji, saj delo opravljajo agencijski delavci, tako da popoldne niso pripeljali nikogar iz Idrije," je za zurnal24.si povedal Andrej Robič, predstavnik stavkovnega odbora obrata Hidrie na Jesenicah, pred katerim so bili dopoldne varnostniki in policisti.

"Stavka je dovoljena"
"Za zdaj se nismo dogovorili še nič, še vedno čakamo na pogovore. Inšpektor nas je obiskal, a o ukrepih še ni želel govoriti, saj mora počakati še na drugo stran, torej na pripombe vodstva v zvezi s stavko. Lahko pa povem, da nam je inšpektor potrdil, da je stavka dovoljena oziroma skladna z zakonom,"
je še dejal Robič in dodal, da naj bi sklepe o ukrepih z inšpektorata dobili v torek do 14. ure.

Koga se boji vodstvo?
"Stavkamo mirno, dostojanstveno, predvsem pa do tega trenutka ni bilo niti enega izgreda. Sprašujemo se, koga neki se boji naše vodstvo? Lastnih delavcev, ki prejemajo po 550 evrov mesečno za težko fizično delo?",
je Robič zapisal v javnem pismu.

"In ravno danes se je vodstvo Hidrie Rotomatike odločilo, da je pred družbo potrebno izprazniti greznice. Očitno nekomu pod nosom močno smrdi," nadaljuje.

Samo vprašanje časa je bilo, da se bomo delavci, odgovorni za bog ve kaj vse, naveličali delati za bedne mezde. In le vprašanje časa je, da bo prekipelo v slovenskem loncu, kjer že dolgo vre.
Iz izjave stavkovnega odbora

Stavka se je pričela ob 6. uri, ko je z delom pričela jutranja izmena, nadaljuje pa jo popoldanska. Kot je za Žurnal24 pojasnil Robič, je zjutraj delo odložilo okoli 20 delavcev oziroma okoli 80 odstotkov jutranje izmene v proizvodnji. Pričakuje, da bosta stavko, ki jo je organiziral KNSS Neodvisnost, nadaljevali tudi popoldanska in nočna ekipa.

A tudi stroji stavkajočih ne stojijo, saj so zanje sedli delavci iz obrata v Spodnji Idriji, ki so jih navsezgodaj pripeljali v jeseniško podjetje. Za vožnjo od Spodnje Idrije do Jesenic je potrebno najmanj uro in pol.

Želijo 155 + 100 evrov
Stavko je pripravil sindikat Neodvisnost, ki od vodstva podjetja zahteva zvišanje plač za proizvodne delavce s 593 na 748 evrov in sorazmeren dvig plač v ostalih plačilnih razrednih. Želijo tudi sto evrov lokacijskega dodatka in boljše pogoje za varno delo glede zdravju škodljivih snovi.

Na drugi strani pa jim vodstvo odgovarja, da so zahteve neutemeljene, saj da so plače v podjetju že zdaj tudi za četrtino višje od najnižjih v panogi. Tudi za varnost delavcev je po njihovem dobro poskrbljeno.

Robič je nad potezo ogorčen, kot je pojasnil, so že obvestili inšpektorat za delo, saj je po njihovem mnenju to v nasprotju z določili zakona o stavki, ki prepoveduje nadomeščanje stavkajočih delavcev z delavci od drugod. Inšpektor naj bi kmalu preveril dogajanje v podjetju. Sicer pa med stavkajočimi in prišleki ni napetosti, je zatrdil Robič in dodal, da bodo stavko nadaljevali do sklenitve sporazuma. S predstavniki vodstva se bodo pogajali še danes, na Jesenice je po Robičevih besedah že zjutraj prišel glavni direktor Hidrie Rotomatika Dušan Lapajne.

Hidria: stavka nereprezentativni sindikat
A v Hidrii obtožbe stavkajočih o kršitvi zakonodaje zavračajo, saj da so delavce iz Spodnje Idrije za nemoten potek del zgolj prerazporedili, ne pa zaposlovali na novo. Po njihovih podatkih v stavki, ki jo je organiziral "nereprezentativni sindikat", stavka le 16 delavcev. V podjetju še poudarjajo, da so se proti stavki v petek izrekli predstavniki vseh treh reprezentativnih sindikatov v družbi, s katerimi vodstvo stalno vodi socialni dialog, po katerem naj bi v drugi polovici aprila prišlo tudi do sporazuma o novi podjetniški kolektivni pogodbi. Vodstvo še poudarja, da so plače zaposlenih precej nad najnižjimi plačami v elektropanogi, podjetje pa da je tudi v času krize nemoteno izplačevalo božičnice.

Petkova pogajanja propadla
Robič je sicer vodstvu podjetja na petkovem sestanku, ki so ga nato predstavniki Neodvisnosti zapustili, pojasnil, da Hidria Rotomatika že več kot tri leta ni uskladila plač, da imajo delavci še vedno pogodbe o zaposlitvi, v katerih osnovne plače niso navedene, in da delavci za osem dni nočnega, devet dni popoldanskega in štiri dni nedeljskega dela prejmejo 540 evrov neto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.