Slovenija
18768 ogledov

"Očitno ukrepi za vladne funkcionarje ne veljajo"

Organizator zatrjuje, da so delali skladno z navodili NIJZ, a vladni odlok je jasen. Edina izjema so učenci, učitelji in športne vadbe .

"Očitno ukrepi za 'prvorazredne' vladne funkcionarje ne veljajo ali pa tam kjer so oni virusa NI! V tujini je, zaradi bistveno manjšega zdrsa odstopil komisar Hogan," je pod objavo na Twitterju zapisala predsednica opozicijske stranke SAB Alenka Bratušek"To kar je včeraj demonstrirala ministrica za šolstvo, je zrelo za njen nepreklicen odstop!"

Organizator dogodka je bil Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez. "V skladu z navodili NIJZ so vsi udeleženci v dvorano prišli z maskami na obrazu," glede zaščitnih ukrepov na dogodku pojasnjuje Brane Dmitrović iz OKS. "V dvorani so jih sneli, ker je bila zagotovljena ustrezna razdalja med njimi."

 

Veljavni odlok sicer ne predvideva, da bi lahko v zaprtem prostoru sneli maske, tudi če je mogoče ohranjati razdaljo. "Uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza iz prejšnjega člena je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih," se glasi 1. točka drugega člena odloka, obvezna pa je tudi na odprtem, če ni mogoče zagotoviti dveh metrov medosebne razdalje. Nositi jih ni treba le šolskim otrokom do 7. razreda in vzgojitelje, ob razdalji dveh metrov pa jih smejo sneti učitelji od 6. razreda dalje, ob razdalji vsaj 1,5 metra pa učenci od 7. razreda dalje. 

 

Janša s prstom pokazal na organizatorje

Odziv ministrice za šolstvo Simone Kustec še čakamo, je pa predsednik vlade na Twitterju zapisal: "Nošenje maske v zaprtih javnih prostorih je obvezno. Razumljivo je, da med večerjo ne moreš imeti nadete. Vlada je v sklepih dne 17. septembra resno priporočila, naj se ob/po javnih dogodkih NE organizirajo zakuske. Za upoštevanje pravil so odgovorni organizatorji prireditev."

Vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je na tiskovni konferenci komentirala, da gre za slab zgled. "Bom zelo kratka, slab," je odgovorila na vpršanje novinarke, kakšen zgled funkcionarji dajejo s takšnim obnašanjem. "Sama sem gledala del te oddaje. Nenavadno je, saj športniki iz mednarodnih tekmovanj vedo, da se maske nosijo povsod. V takem okolju bi bil primerno, da bi nosili maske. Seveda, jesti se brez maske ne da, a priporočilo je tudi, da se takšne prireditve zaradi okoliščinn organizirajo brez pogostitev. Ravno to so lahko kontakti, ki so nevarni."

Vladni govorec Jelko Kacin je na tiskovki povedal, da je za odziv na dogodek zaprosil tudi samo ministrico. "To, kar vem sedaj, je, da je v ministrica v zadnjem trenutku priletela na prireditev, kjer je imela govor," je dejal Kacin. Z ministrstva pa so sporočili: "Ministrica se iskreno opravičuje in ji je zelo žal, ke rna včerajšnjem dogodku ni nosila zaščitne maske. Po zagotovilih organizatorja so prireditev organizirali skladno s priporočili in navodili NIJZ. Ministrica se bo iz zaščitnih razlogov testirala na covid-19."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 37
  • YaKo 10:07 23.september 2020.

    ... je rekla plagiatorska šivilja.

  • YaKo 10:06 23.september 2020.

    je rekla plagiatorka.

  • Avatar MS
    MS 17:42 22.september 2020.

    Le vztrajajo naj! Mogoče je to šansa da se jih znebimo!