Slovenija
6 ogledov

Od borze k NLB in parlamentu

Protest ob enomesečnici
1/4
Žurnal24 main
Mesec dni potem, ko so nasprotniki finančnega kapitalizma v okviru globalnega gibanja Occupy zavzeli prostor pred Ljubljansko borzo, so se protestniki odpravili pred parlament, eno izmed poslovalnic NLB ter sodišče.

Protestniki, ki opozarjajo na nasilje finančnega kapitalizma, združeni v gibanje 15o, so zapisali, da mesec dni kasneje "še vedno, kljub dežju in mrazu, vztrajajo pred poslopjem Ljubljanske borze in z enako vnemo kot prvi dan širijo idejo participatorne demokracije in bolj socialne ekonomske ureditve".

Izkoriščanje položajev, nepotizem in korupcija kot skupni imenovalec slovenske politike pogosto presegajo vse strankarske in gospodarske okvire, menijo predstavniki gibanja 15o.

"Obrazi, ki so že zdavnaj izgubili vso kredibilnost, se še vedno pojavljajo v javnosti in tvorijo apokaliptično kontinuiteto levice in desnice," opozarjajo.

Po njihovem mnenju ne potrebujemo novih politikov, ki si bodo ponovno polnili žepe na račun državljanov, temveč možnost neposrednejše participacije pri odločitvah, ki zadevajo blaginjo vseh.

Gibanje 15o napoveduje, da se bodo z vsemi močmi uprli politiki zategovanja pasov, ki rešuje le nenasiten en odstotek najbogatejših. "Zagrizeno se bomo borili proti vsaki politiki, ki pripomore k bogatenju peščice in slabša položaj preostalih 99 odstotkov! Vztrajali bomo in nenehno izvajali pritiske na elite, ki nam želijo vladati," so še zapisali.

Protestniki so si sicer 15. oktobra pred Ljubljansko borzo postavili šotore, kjer se čez dan zbirajo na različnih delavnicah in skupščinah, nekaj pa jih tudi ponoči nadaljuje z okupacijo ploščadi pred borzo, ki se je začela po končanem protestu 15. oktobra.

Komentarjev 1
  • mirko 19:00 15.november 2011.

    Jankovič in njegova sinova bodo rešili vaše probleme povezane z 99%.