Slovenija
15 ogledov

Od danes kazni za nepridobitev energetske izkaznice

energetska izkaznica Anže Petkovšek
Potem ko so z novim letom začele veljati kazni za oglaševanje nepremičnin brez energetskih kazalnikov iz energetske izkaznice, danes začenjajo veljati tudi kazni za nepridobitev izkaznice ob prodaji ali oddaji nepremičnine za več kot eno leto. Globa, ki lahko doleti lastnika nepremičnine, ki tega ne stori, je 300 evrov.

Globa lahko doleti lastnika stavbe ali posameznega dela stavbe, če pri prodaji ali oddaji v najem kupcu oziroma najemniku najpozneje pred sklenitvijo pogodbe ne predloži originala ali kopije veljavne energetske izkaznice stavbe ali njenega posameznega dela.

Lastniki stavb, ki svojih nepremičnin ne prodajajo ali ne oddajajo v najem, izkaznice ne potrebujejo. Ravno tako ta ni potrebna za stavbe ali posamezne dele stavb, ki so že oddani. Poleg tega zakon predvideva nekaj izjem, kot so med drugim stavbe, ki so varovane v skladu s predpisi o varstvu kulturne dediščine ali se uporabljajo za obredne namene ali verske dejavnosti.

Kazni za oglaševanje nepremičnin brez navedbe energetskega kazalnika znašajo 250 evrov.

Z globo od 1000 do 10.000 evrov pa se kaznuje za prekršek pravna oseba, če ne namesti energetske izkaznice na vidno mesto v javnih stavbah. Energetsko izkaznico morajo namreč pridobiti tudi vse javne stavbe s površino večjo od 500 kvadratnih metrov - z 9. julijem se bo površina zmanjšala na 250 kvadratnih metrov.

Energetska izkaznica stavbe je listina s podatki o energijski učinkovitosti stavbe in s priporočili za povečanje energijske učinkovitosti. Njen bistven del so priporočila za stroškovno učinkovite izboljšave energetske učinkovitosti, ne le podatek o rabi energije.

Izkaznice izdajajo licencirani neodvisni strokovnjaki, licence pa izdaja ministrstvo za infrastrukturo. Ceno energetske izkaznice oblikuje trg.

Komentarjev 5
 • Avatar čavez
  čavez 16:25 24.februar 2015.

  Oddam poslovne prostore za 10 let en mesec v letu zastonj.

 • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:09 24.februar 2015.

  to je še en tistih zakonov katerih se ne izvršuje razn če se komu pomembnemu zamerš da najdejo vsaj eno od črnih pik da te kaznujejo ker si se upal dvomit njihovim odločitvam.

 • Ferluci 09:19 24.februar 2015.

  Vlada blesti, blesti. Pa kako se šele sveti. Napišejo zakon, ga dopolnjujejo, nazadnje ne vedo kateri inšpektorat je pristojen za nadzor izkaznic... Njihovo delo je sijajno, mar ne?