Slovenija
25 ogledov

Od danes mediacija na vsa sodišča

(Foto: Nace Novak) Žurnal24 main
Od danes mora vseh 59 prvostopenjskih sodišč obvezno zagotoviti strankam možnost uporabe mediacije za reševanje sporov.

Vsa prvostopenjska sodišča bodo morala tako strankam ponuditi eno od oblik alternativnega reševanja sporov, najpogosteje bo to mediacija. Pričakovati je, da bodo tako sodišča razbremenjena, poleg tega pa bodo postopki potekali hitreje.

Letno naj bi sodišča tako rešila okoli 10 tisoč zadev. To pomeni okoli 190 tisoč evrov prihrankov letno.

Pozitivna plat: hitrost in cena
Z mediacijo bo možno reševati vse spore razen socialnih, kazenskih in upravnih. Sodišče bo strankam mediacijo ponudilo v vsakem primeru, razen če bo presodilo, da ne bi bila izvedljiva oziroma primerna.

Njena prednost je hitra in cenejša rešitev zadeve. Prve tri ure so brezplačne; popolnoma brezplačna mediacija bo v družinskih sporih, ki zadevajo razmerja med starši in otroki, ter v sporih zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Mediacija je v celoti plačljiva v gospodarskih sporih.

Mediacija je postopek reševanja sporov med dvema (ali več) stranema, ki ga vodi mediator. Ta mora biti nevtralen. Največja prednost mediacije je hitrost in učinkovitost.

Tri mesece za rešitev
Z možnostjo mediacije bodo stranke seznanjene že v zgodnji fazi postopka na sodišču. Če se bodo odločili za mediacijo, bo postopek na sodišču prekinjen za največ tri mesece. Dlje kot tri mesece mediacija ne bo trajala. Če strankam v mediaciji ne bo uspelo najti kompromisa, bodo zadevo znova začeli premlevati sodni mlini.

Če stranki ne bosta pristali na mediacijo, bo sodni postopek tekel naprej. Sodišče bo (lahko) stranki, ki zavrača mediacijo, predstavilo prednosti tega postopka. Če stranka še vedno ne bo za, sodišče pod določenimi pogoji lahko vseeno za postopek določi mediacijo. A če bo stranka na to vložila ugovor, sklep ne bo obveljal. Tiste, ki bodo brez utemeljenih razlogov zavračali mediacijo, bodo lahko doletele tudi finančne sankcije.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.