Slovenija
8071 ogledov

Od danes naprej vloge za pomoč zaradi visokih cen elektrike in plina

Novice: Elektrika se bo dražila, to pripravlja vlada Profimedia
Danes ob 12. uri bo odprta spletna aplikacija za oddajo vlog za nepovratna sredstva po zakonu o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina.

Kot so prejšnji teden ob napovedi začetka zbiranja vlog napovedali v Javni agenciji Spirit, bo aplikacija uporabnika vodila po posameznih postopkih. Tisti, ki se odločajo med enostavno in posebno pomočjo, bodo lahko med vnosom primerjali zneske, do katerih bi bili upravičeni v primeru ene ali druge pomoči. Za podpis vloge bo potrebno kvalificirano digitalno potrdilo.

Za pomoč bo na voljo tudi klicni center, ki med 2. in 15. novembrom na voljo vsak delavnik od 9. do 17. ure in ob sobotah od 9. do 13. ure. Telefonska številka klicnega centra in elektronski naslov za tehnična vprašanja bosta pred odprtjem aplikacije objavljena na spletni strani Spirita. Za vprašanja bo še naprej na voljo tudi elektronski naslov energenti@spiritslovenia.si.

Vlogo je treba oddati za celotno obdobje upravičenja. Pomoč bo sicer izplačana v dveh delih: za obdobje junij-september do konca leta, za obdobje oktober-december pa do 15. marca 2023.

Kdo so upravičenci

Upravičenci so pravne ali fizične osebe ali gospodarsko interesna združenja, ki so organizirani v skladu z zakonom in so bili registrirani v Sloveniji za opravljanje gospodarske dejavnosti do vključno 30. novembra 2021.

Pomoči ne morejo dobiti subjekti v finančni in zavarovalniški dejavnosti ter tudi ne subjekti v stečaju ali likvidaciji, tisti, ki imajo neporavnane davčne obveznosti, in subjekti, za katere veljajo sankcije EU zaradi ruske agresije nad Ukrajino.

Pomoči tudi ne morejo prejeti tisti, ki so ceno svojih proizvodov oziroma storitev zaradi dviga cen električne energije in zemeljskega plina dvignili za več kot 10 odstotkov.

Predvidene so tri vrste pomoči

Pri enostavni pomoči je pomoč na upravičenca omejena na 500.000 evrov oz. na 62.000 evrov v primarni kmetijski proizvodnji proizvodov in 75.000 evrov v ribištvu in akvakulturi.

Pri posebni pomoči je najvišja skupna pomoč na upravičenca omejena na dva milijona evrov.

Pri pomoči za energetsko intenzivna podjetja je najvišja skupna pomoč na upravičenca omejena na 25 milijonov evrov oz. 50 milijonov evrov za subjekte v sektorjih ali podsektorjih, ki jih določa zakon (med drugim v proizvodnji aluminija, papirja, železa in jekla, kemikalij).

Upoštevajo se stroški nakupa elektrike in zemeljskega plina v obdobju od 1. junija do 31. decembra 2022. Pri enostavni pomoči se bo povrnilo do 50 odstotkov upravičenih stroškov, pri posebni največ 30 odstotkov upravičenih stroškov, energetsko intenzivnim podjetjem pa največ 70 odstotkov upravičenih stroškov.    

Vloge bo možno oddati do 15. novembra do 12. ure.

plin štedilnik Kaj se dogaja? Svet Cena dramatično padla: Evropa ima toliko plina, da ne ve, kam z njim! elektrika Slovenija Previdno pri zakupu elektrike, da vas ne doleti kazen

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • cvetko 11:55 01.november 2022.

    Spet nas mal n........ To kr počnejo od kr so prevzeli oblast. Same obljube in sebi polnijo žepe