Slovenija
32 ogledov

Od danes prazna tudi ekološka blagajna

Slovenija 01.07.2013, smeti, polni smetnaki ob Grudnovem nabrezju v Ljubljani, f Saša Despot
Do danes smo za letos porabili že vse naravne vire, ki se lahko obnovijo.

Od danes naprej živimo na Zemlji za letos "na kredit", saj obeležujemo tako imenovani dan ekološkega dolga. Gre za oceno dneva v letu, po katerem naravne vire črpamo bolj, kot je nosilna sposobnost planeta, kar vodi njihovo zmanjševanje in neravnovesje, pravijo v nevladni okoljski organizaciji Umanotera.

Slovenske emisije ogljikovega dioksida kljub boljši produktivnosti za petkrat presegajo nosilno sposobnost planeta, opozarjajo v Umanoteri.

Porabljamo pol preveč

"Izračun ekološkega odtisa pokaže, da je svetovna poraba obnovljivih naravnih virov in ekosistemskih storitev v letu 2013 presegla 1,5 zmogljivosti planeta. To je najbolj izrazito pri izpustih toplogrednih plinov, kjer se v obliki podnebnih sprememb že jasno kažejo tudi posledice," je ob tem povedala direktorica Umanotere Vida Ogorelec.

Dan ekološkega dolga (v angleščini Ecological debt day, poznan tudi kot Earth overshoot day) je sredi 70. let prejšnjega stoletja prvič objavil Andrew Simms iz britanskega miselnega inkubatorja New Economics Foundation, partnerska organizacija Global Footprint Network pa vsako leto s kampanjo opozarja na ta dan "izpraznjene letne ekološke blagajne", kot je pojav poimenoval slovenski akademik Jože Trontelj.

Vsako leto dva do tri dni prej 

Ekološki dolg izračunamo z deljenjem svetovne biokapacitete (količina ustvarjenih naravnih virov v določenem letu) s svetovnim ogljičnim odtisom (človeška poraba naravnih virov v tem letu) in pomnožimo s 365, kolikor je dni v koledarskem letu. Ob sedanjih svetovnih trendih naraščajočih pritiskov na ekosisteme vsako leto ta dan obeležimo dva do tri dni bolj zgodaj.

K preprečevanju oziroma blaženju ekološkega dolga lahko pripomore vsak. Najbolj temeljito z izračunom ekološkega ali ogljičnega odtisa (za osebe ali pisarne) in nato ustreznim ukrepanjem.
"Zavedati se moramo, da navkljub boljši emisijski produktivnosti slovenske emisije toplogrednih plinov na prebivalca še vedno za petkrat presegajo nosilno sposobnost planeta. Naša izbira je vsakodnevna: ali s svojo energijo, znanjem in tudi denarjem krepimo in spodbujamo porajajočo se vzporedno družbo, ki s spoštovanjem ekoloških načel zagotavlja svetlejšo vizijo prihodnosti, ali pa sodelujemo pri vzdrževanju sistema, ki nas vodi v tragedijo skupnega planeta," je še povedala Ogorelčeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.