Slovenija
36 ogledov

Od danes vloge na CSD

Dominikuš Anže Petkovšek
Sociala po novem. Novo vlogo le za vrtec ali če se izteče odločba.

Od danes lahko na center za socialno delo (CSD) v svojem kraju oddate novo vlogo za socialne transferje, ni pa treba tega storiti vsem.

“Zaradi nove zakonodaje bodo morali novo vlogo oddati le starši, ki imajo otroke v vrtcih, če želijo, da se jim subvencija za vrtec 1. januarja prihodnje leto podaljša,” razlaga Davor Dominkuš, generalni direktor direktorata za socialne zadeve na ministrstvu za delo.

Preostali prejemniki socialnih transferjev pa naj novo vlogo oddajo, če se jim odločba izteče januarja ali če ocenijo, da bi bila pravica po novem zanje ugodnejša, in bodo zaprosili za odmero po novem predpisu, dodaja Dominkuš.

Skrito le še v tujini

Po novem se bo pri dodelitvi otroških dodatkov, socialne pomoči, varstvenega dodatka, državne štipendije ter subvencij za malico in prevoz učencev, vrtec in najemnino poleg dohodkov upoštevalo tudi premoženje.

“Premoženje lahko preverjamo po virih o lastništvu, kar pomeni, da če nekdo v drugi državi registrira ali prepiše nepremičnino na drugega, tega seveda ne bomo ugotovili in tega premoženja ne bomo upoštevali,” priznava Tanja Amon, podsekretarka na direktoratu za socialne zadeve na ministrstvu.

In če bodo partnerji trdili, da ne živijo skupaj, zato da bi recimo dobili višji otroški dodatek? “Ko se bo ugotovilo, da imata partnerja skupnega otroka, se bosta avtomatično štela za zakonca in bosta morala onadva dokazovati, da ne živita na skupnem naslovu,” pravi 
Amonova.

Ena vloga za vse

Za vse pravice bo možno oddati eno vlogo. Vloga je na voljo na spletni strani ministrstva za delo, portalu e-uprava in spletnih straneh CSD, kupiti pa jo bo možno 
tudi v knjigarnah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.