Slovenija
34 ogledov

Od diktatorja do slehernika

Nekateri državniki so si v bližnji preteklosti, kot kaže, nekoliko prilagodili pravila.

Nataša Čepar | Avtor: Barbara Milavec Barbara Milavec
Pred slabima dvema tednoma so si Ukrajinci množično hodili ogledovat razkošno rezidenco, v kateri je še pred kratkim živel njihov zdaj že odstavljeni predsednik Viktor Janukovič. Samo eno izmed stranišč naj bi stalo 250.000 evrov. Diktatorji si pač znajo privoščiti. Seveda so tudi v demokracijah za najvišje izvoljence naroda predvideni luksuzni protokolarni objekti. Nekdanjemu francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju je bila denimo še posebej ljuba rezidenca La Lanterne v Versaillesu, v kateri naj bi preživel prvo noč s Carlo Bruni. Nazadnje se je tja zatekla tudi razočarana bivša žena aktualnega predsednika Françoisa Hollanda. Kakorkoli že, pozivi k zmanjšanju ali celo odpovedi tovrstnih političnih privilegijev so povsod vse glasnejši. V Sloveniji pa predpisi sploh ne dovoljujejo zasebne rabe protokolarnih objektov, pri čemer so si nekateri naši državniki v bližnji preteklosti, kot kaže, nekoliko prilagodili pravila. 

Tržni potencial. V JGZ Brdo, ki upravlja protokolarne objekte, načrtujejo povečanje tržnih dejavnosti, kar je pohvalno. Zdi se, da je največ priložnosti pri oddaji protokolarnih dvoran za poroke in kongrese. Glede nastanitvene ponudbe pa je prvi vtis, da je denimo cena 550 evrov za dan, preživet v vili na Bledu, ki je potrebna obnove, rahlo – visoka. Morda nekomu veliko pomeni, da lahko biva tam, kjer so bile pred njim kronane (ali vsaj diktatorske) glave, in si to lahko privošči. Finančnega bremena neuporabljenih vil in gradov pa bi se bilo smiselno čim prej znebiti, četudi so zlati časi za to že minili.  

Komentar se navezuje na članek Diplomatov manj, ciljajo na bogataše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.