Slovenija
2362 ogledov

Od jutri dalje nov režim na avstrijsko-slovenski meji

koronavirus COVID-19 Slovenija meja z Italijo Epa
Vlada na seznam držav, iz katerih je mogoč vstop brez omejitev, dodala Avstrijo.

Vlada je danes na seznam držav, iz katerih je mogoč vstop v Slovenijo brez omejitev, dodala Avstrijo, je danes sporočil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Sklep začne veljati ob polnoči.

Na omenjenem seznamu sta zaenkrat Hrvaška in Madžarska, po Kacinovih besedah pa vlada na podlagi epidemioloških podatkov preučuje možnost, da bi na seznam vključili države iz bližnje soseščine v jugovzhodni Evropi, pa tudi nekatere druge tretje države.

Vlada je odločitev o uvrstitvi Avstrije na seznam sprejela, potem ko je ta država z današnjim dnem odpravila zdravstveni nadzor na mejah z vsemi sosednjimi državami razen z Italijo.

O uvrstitvi Italije na seznam bo vlada odločila na podlagi epidemioloških podatkov, je dejal Kacin in dodal, da so ti v nekaterih predelih sosednje države že zelo vzpodbudni, še zlasti v deželah Furlaniji-Julijski krajini in Benečiji. Morebitno odločitev o tem bo zunanje ministrstvo javnosti sporočilo v soboto ob obisku italijanskega zunanjega ministra Luigija Di Maia v Sloveniji.

Na MZZ pa so danes še spomnili, da se nadaljuje tudi proces sproščanja ukrepov in prehajanja meje za slovenske državljane v druge države EU. S 15. junijem bodo lahko tako slovenski državljani med drugim vstopili tudi v Grčijo, Belgijo, Češko in Nizozemsko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.