Slovenija
91160 ogledov

Od 25. aprila dalje vlada dovoljuje tudi to

Novice: V drugi polovici leta bo priložnosti še več Saša Despot
Vlada je na seznam izjem dodala še dve. Nove se obetajo po praznikih.

Vlada je na petkovi dopisni seji med izjeme, za katere ne velja prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev, vključila storitve zavarovalniškega posredovanja. Prav tako so v izjeme vključili avtopralnice.

Vlada je sprejela tudi odločitev, da bo vsakih sedem dni preverjala strokovno utemeljenost ukrepov iz odloka o začasni prepovedi gibanja. Po preverjanju se bo vlada odločila, ali se ukrepi še naprej uporabljajo (s sklepom vlade). Če bo vlada hotela ukrepe spremeniti ali odpraviti, bo to storila z novelo odloka (spremembo ukrepov) oziroma izdala novi odlok (odprava ukrepov). 

Odločitev o preverjanju upravičenosti ukrepov vsakih sedem dni sledi temu, kar je vladi naložilo ustavno sodišče. To je odločilo, da mora vlada tedensko preverjati, ali so uvedeni ukrepi še potrebni za doseganje ciljev in jih ob upoštevanju strokovnih razlogov podaljšati, spremeniti ali odpraviti. 

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je danes predstavil še vrsto drugih ukrepov, ki jih je sprejela vlada. Med drugim je bilo odločeno, da bodo vsi, ki jim je bila onemogočena izraba lanskega dopusta do konca junija 2020, lahko to izkoristili do konca leta. Občinam so zvišali povprečnino, omogočeno bo tudi vročanje  odločb, sklepov in drugih dokumentov, tudi v nenujnih zadevah.

Boštjan Koritnik Sproščanje ukrepov Slovenija Novi ukrepi: Poročanje že pred prvim majem, možna oprostitev najemnin

Vlada je že pred tem dovolila odprtje trgovin s hrano za živali, vrtnarij, drevesnic in cvetličarn. Od ponedeljka so odprte tudi trgovine z gradbenim materialom, vulkanizerji, avtoličarji, avtokleparji in druge servisne delavnice. 

Nove sprostitve se obetajo po prvomajskih počitnicah. Takrat naj bi se odprle prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, z izjemo tistih, ki so v trgovskih centrih. Spet naj bi svoja vrata odprli tudi frizerski in kozmetični saloni ter saloni za nego živali. 

Še vedno je treba nositi maske

Še naprej ostajajo v veljavi vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. To pomeni, da je v zaprtih prostorih treba nositi zaščitne maske ali druge oblike zaščite, kot so šal, ruta ipd. Med osebami mora biti ustrezna varnostna razdalja, treba je skrbeti za redno čiščenje in prezraćevanje prostorov. 

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 10
  • albert58 18:49 26.april 2020.

    Slovenci si bomo zapomnili čas, ko smo se borili proti nori vladi...neverjetno je, da smo tako potrpežljivi...me prav zanima, kako dolgo še...

  • neznani 17:56 25.april 2020.

    vlada ki jo imamo sedaj nas bo držala zaprte tudi za prvomajske praznike v mejah občin- se sprašujem zakaj takšen teror nad ljudmi. če vlada želi videti kako bi živeli v totalirizmu kakršnega nismo poznali niti v komunizmu je imela ...prikaži več sedaj dovolj časa da to vidi če pa ji je to všeč potem pa ne vem kdo bi nam sploh lahko pomagal

  • Mesija 09:07 25.april 2020.

    Korona se aktivira samo pri prehodu občinskih meja. V lastni občini ne funkcionira. Ovce pa še naprej beeee....beeee....beeee....., zaprte in ubogljive v karanteni