Slovenija
20 ogledov

Od jutri nov zakon o izbrisanih

Žurnal24 main
Jutri začenja veljati implementacija zakona, ki ureja status izbrisanih. Vloge za ureditev statusa bodo izbrisani po novem lahko vložili na upravnih enotah.

Po besedah direktorice direktorata za migracije in integracijo Nine Gregori je ministrstvo s predstavniki nevladnih organizacij v ta namen pripravilo brošure v slovenskem jeziku, v katerih bodo izbrisani lahko našli vse informacije v zvezi s postopkom ureditve njihovega statusa. Prošnje morajo državljani držav naslednic nekdanje SFRJ vložiti v zakonskem roku treh let, otroci pa imajo čas do 21. leta starosti.

Sicer so informacije poleg brošur dostopne v šestih jezikih tudi na spletnem naslovu http://infotujci.si/ in na telefonski številki ministrstva 01 428 53 33. Ministrstvo za notranje zadeve sodeluje tudi z veleposlaniki v državah bivše Jugoslavije, ki naj bi informacije o uveljavitvi zakona posredovali medijem.

Sicer so po besedah Gregorijeve do zdaj izdali 6398 dopolnilnih odločb izbrisanim, 2358 v tem vladnem mandatu in 4040 v prejšnjem. Na vprašanje, v kolikšnem času bodo vloge rešene, pa Gregorijeva odgovarja, da natančnega roka ne more napovedati, saj so "upravni postopki zelo kompleksni".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.